Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Baldoví: “Continuarem col·laborant amb Podem i les ‘marees”

Els quatre diputats de Compromís: Enric Bataller, Marta Sorlí, Joan Baldoví i Ignasi Candela

Miguel Giménez

València —

Després d’una jornada de dimarts ben intensa –a les 20 hores es tancava el termini per a presentar els grups parlamentaris al Congrés dels Diputats–, els quatre representants de Compromís integrats en la candidatura d’‘És el moment’ presentaven un grup propi, independent del de Podem (en què es van inscriure els 65 diputats de la formació de Pablo Iglesias juntament amb els d’En Comú Podem, En Marea i els quatre parlamentaris valencians de Podem i la independent Rosanna Pastor).

“Ahir a la vesprada només teníem una opció, actuar en coherència i complir escrupolosament allò que s’havia signat quan es va tancar la candidatura”, comenta el portaveu dels parlamentaris valencianistes, Joan Baldoví. Segons ha explicat el diputat de Compromís, la seua intenció és mirar d’aconseguir grup propi “fins al final” i si la Mesa del Congrés, amb una “interpretació restrictiva” del reglament, no ho permet, recorreran al Tribunal Constitucional. “Per a fer-ho, era imprescindible que presentàrem el nostre grup, com hem fet”, reconeix Baldoví.

El parlamentari valencià no dubta que la Mesa els denegarà el grup parlamentari. I serà així, assegura, perquè el PSOE “ha permés una majoria PP-Ciutadans, malgrat que es podia haver obtingut una majoria de canvi (tres representants socialistes, un de Podem i un de les marees) si els socialistes hagueren volgut”. A més, comenta que ahir mateix, llegint un manual del Congrés escrit per legisladors, hi va trobar “una interpretació de l’article 23 –en què s’emparen per no permetre el grup parlamentari valencià– que difereix de la doctrina de PP, del PSOE i de Ciutadans”.

No hi ha ruptura amb Podem

Baldoví també ha aclarit que no hi ha hagut cap ruptura amb Podem i que Compromís –en una executiva que se celebrarà dijous o divendres– ha de decidir encara si s’integra en el grup de Podem o se’n va al Grup Mixt. “Aquesta decisió no ens corresponia a nosaltres prendre-la”. El portaveu valencianista també respecta les posicions de les altres ‘marees’. “Ells no tenien la mateixa clàusula que nosaltres”, diu, i afig que lamenta molt la decisió dels quatre diputats valencians de Podem i de Rosanna Pastor d’integrar-se en la formació d’Iglesias.

“Col·laborarem amb ells i amb les ‘marees’ i de segur que coincidirem en molts dels temes”, independentment que finalment s’integren en el Grup Mixt o en el grup de Pablo Iglesias, ressalta Baldoví.

Canvi de persones i de polítiques

Canvi de persones i de polítiquesCompromís, ha apuntat el diputat valencià, continua apostant per un canvi de persones i de polítiques, que passa per no permetre un altre govern de Mariano Rajoy i del Partit Popular. Quant a les qüestions que ha d’abordar el Govern nou per a comptar amb els diputats valencianistes, hi ha el canvi del model de finançament, una reforma de la llei electoral i la derogació de les lleis aprovades “contra les persones” la legislatura passada, a més de la modificació del Reglament del Congrés dels Diputats.

Etiquetas
stats