Granados, Bárcenas… Blasco, des de la presó, davant del Parlament
Fa temps que l’escena es produeix amb una certa normalitat en algunes causes judicials i ja no és tampoc insòlita en els procediments parlamentaris gràcies a la corrupció rampant dels últims temps en la política. Un pres convicte compareixerà el dilluns 24 d’octubre mitjançant videoconferència des de la presó de Picassent davant d’una comissió d’investigació de les Corts Valencianes.
Es tracta de Rafael Blasco, exconseller en diverses carteres durant els governs del PP en la Generalitat Valenciana i portaveu parlamentari dels populars en la mateixa cambra autonòmica fins poc abans de ser condemnat el maig del 2014 per haver concedit el 2008 prop d’1,8 milions d’euros en ajudes per a la cooperació a Nicaragua que es van gastar, en realitat, per a comprar immobles a la ciutat de València.
Blasco, condemnat a huit anys, després reduïts a sis pel Tribunal Suprem, en el conegut com a cas Cooperació i que té pendents altres causes, va ingressar al centre penitenciari de Picassent el juny del 2015 i va eixir de la presó per a declarar en el judici de la peça del cas Gürtel referida a les adjudicacions dels pavellons de la Comunitat Valenciana en Fitur a la trama que lideraven Francisco Correa i Álvaro Pérez.
Per això, quan la comissió parlamentària creada per a investigar l’adjudicació de places de residències de dependents al grup empresarial de la família de l’expresident de les Corts Juan Cotino va decidir citar-lo al febrer, es va pensar que passaria una cosa semblant; que Blasco seria traslladat des de la presó en un furgó policial fins al Parlament en què va tenir tant de poder per a seure davant dels diputats que integren la comissió i respondre a les seues preguntes.
No passarà això, però. “És el director de la presó qui ha pres la decisió”, comenta el diputat socialista Ignacio Subías, president de la comissió que ha citat Blasco. I esmenta altres casos de corruptes il·lustres en què s’ha optat per la videoconferència, com els de Luis Bárcenas davant dels parlaments de les Balears i de Catalunya o Francisco Granados davant d’una comissió de l’assemblea de Madrid.
En el cas valencià, en la mateixa comissió d’investigació i des del mateix centre penitenciari, ja ha declarat per videoconferència Tina Sanjuán, exsecretària general de la conselleria de Blasco en diverses àrees de la Generalitat i que està condemnada pels mateixos fets que el seu cap: el frau en la concessió d’ajudes de cooperació.
Blasco ha estat citat perquè era conseller de Benestar Social quan es va organitzar un procés d’adjudicació de més de 6.000 “places d’accessibilitat” en residències per a persones dependents que va acabar posant-ne més del 40% a les mans d’empreses vinculades a la família Cotino.