Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Zaplana ‘va regalar’ 26 milions a Ribera Salud el 2003 per lucre cessant, després de suspendre un contracte que donava pèrdues

L’hospital de la Ribera, a Alzira

Carlos Navarro Castelló

València —

“Ni el contracte de data 19 de juny de 1997 ni el plec de clàusules d’explotació preveien el supòsit d’indemnització per lucre cessant en el supòsit de resolució del contracte per acord mutu”.

Això diu l’informe de l’any 2003 de la Sindicatura de Comptes sobre l’operació orquestrada pel Consell que presidia Eduardo Zaplana (PP), ara investigat pel cas del Canal de Isabel II, per a afavorir a Ribera Salud, concessionària de l’hospital d’Alzira des de l’any 1999 i que, a tenor del document esmentat, va suposar un ‘regal’ a Ribera Salud de, com a mínim, 26,3 milions d’euros en concepte de lucre cessant.

I és que des de llavors fins al 2002 la companyia va perdre 5 milions d’euros, fet que va motivar la resolució del contracte per acord mutu entre la firma i la Conselleria de Sanitat, i l’elaboració d’un altre de nou que resultara rendible, entre altres mecanismes, mitjançant l’augment d’un 68% del cànon que fins aqueix moment pagava l’Administració a Ribera Salud per cada habitant de la Ribera.

A l’hora de trencar el contracte, es van establir una sèrie de barems econòmics entre l’empresa i l’Administració que, entre altres coses, van motivar que la propietat de l’hospital d’Alzira passara a ser titularitat de la Generalitat, tal com va informar eldiariocv.es.

D’una banda, es va estimar la inversió inicial feta per Ribera Salud, principalment en la construcció de l’hospital d’Alzira, en 73,3 milions d’euros.

De l’altra, es va estimar la quantitat a indemnitzar la Conselleria de Sanitat la companyia, que va ascendir a 70,3 milions d’euros. D’aquests, 43,9 corresponien al canvi de titularitat de l’hospital, que passava a ser propietat de la Generalitat, i 26,3 milions més van correspondre a un pretés lucre cessant, és a dir, una estimació dels pretesos beneficis que hauria obtingut Ribera Salud si haguera acomplit els sis anys que restaven de contracte, tot i que en els primers quatre anys havia perdut 5 milions.

És precisament en aquest aspecte en què posa inconvenients l’informe de la Sindicatura, ja que entén que el lucre cessant de 26,3 milions s’ha calculat “prenent com a base la inversió total duta a terme”.

No obstant això, l’òrgan entén que aquest criteri “no és procedent”, ja que s’utilitza en contractes d’obra, quan en el cas de Ribera Salud es tracta “d’un contracte de gestió de servei públic”.

La Sindicatura entén que el més adequat hauria estat un sistema de càlcul de la indemnització “atenent els resultats de l’explotació en l’últim quinquenni”, la qual cosa deixa entreveure l’arbitrarietat del càlcul d’aquesta quantia.

Etiquetas
stats