Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Psicosi per les màscares: “Desaparició massiva” i racionament a metges en uns quants hospitals valencians davant el coronavirus

El president Ximo Puig i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, durant una visita a un hospital en una imatge d'arxiu.

Sergi Pitarch

València —

0

El positiu en coronavirus declarat a Castelló dimarts va desfermar una psicosi als hospitals valencians que va provocar nombroses sostraccions de màscares. Tant ha preocupat la situació que a l’Hospital Clínic de València els responsables van retirar aquests instruments de protecció dels 19 quiròfans del centre la nit de dimarts per donar-los racionats el matí de dimecres davant la protesta dels cirurgians que havien de començar a operar.

A l’hospital de la Vila Joiosa s’ha distribuït un escrit en què s’alertava de la “desaparició massiva” de màscares i solucions hidroalcohòliques per a netejar-se les mans. En aquest cas, els responsables del centre reclamen que es vigilen els magatzems i es “controle l’eixida de productes sanitaris del centre”.

La Conselleria de Sanitat ha negat des d’un primer moment que hagen desaparegut màscares i botelles d’esterilització alcohòlica, però uns quants metges i infermers treballadors del Clínic, l’Hospital General de València i el de la Vila Joiosa han confirmat la falta de material que ha hagut de ser racionat pels responsables dels centres per evitar que s’esgotaren les existències.

Finalment en la vesprada del dimecres, la Conselleria de Sanitat ha reconegut el robatori a la Vila Joiosa i ha revelat que s'ha posat en coneixement de la Guàrdia Civil.

Aquest episodi de desaparició de màscares –a Màlaga han sorprés un metge amb 300 articles de protecció d’aquest estil– denota un abús de l’ús del material mèdic pagat amb fons públics.

De fet, dimecres de matí hi havia molta preocupació davant la falta de material per a fer operacions. Finalment, han sigut els responsables dels hospitals els que han donat una màscara per cirurgià, infermer o anestesista abans de començar les operacions.

Els experts alerten de l’absurditat d’aplegar aquesta mena de material fora del circuit mèdic o la recomanació facultativa, perquè molts d’aquests articles no impedeixen el contagi. A tot estirar, n’eviten la propagació.

Compra de màscares

Després d'aquests successos, la Consellleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha realitzat una compra centralitzada de màscares de protecció  FFP2 amb les quals cobrirà les necessitats d'aquest material en tots els departaments de salut.

“La conselleria controla sempre les existències de màscares que té cada departament a cada moment, així com les que necessiten cadascun d'ells. L'estoc d'aquest producte en aquests moments és l'adequat per al funcionament dels centres, per la qual cosa no es pot parlar de desproveïment”, has explicat en un comunicat.

Gràcies a aquesta compra centralitzada, han apuntat, el subministrament d'aquests productes de protecció per al personal sanitari “està garantit en tots els centres de la Comunitat Valenciana, i s'anirà ampliant en funció de les necessitats de cada departament”.

Etiquetas
stats