Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel amenaza con una guerra en Líbano
Moreno y Rueda piden que el Gobierno busque mayorías para los Presupuestos
Los problemas que no preocupan a los españoles. Opina Rosa María Artal

El TSJ suspén cautelarment la prohibició de pràctiques a alumnes de la privada en hospitals públics

L'hospital La Fe de València

Europa Press

València —

La sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha suspés cautelarment la decisió de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que limitava la realització de pràctiques universitàries als estudiants de la branca sanitària de la Universitat Catòlica de València als centres sanitaris de la xarxa pública.

La sala estima així parcialment, a través d’una interlocutòria, el recurs de la Universitat Catòlica de València en què sol·licitava el cessament de les noves condicions comunicades verbalment per un representant de l’executiu autonòmic en el transcurs d’una reunió celebrada a la seu de la Conselleria, el 25 de juliol passat.

En concret, la sala acorda suspendre la decisió del departament de Sanitat de no aplicar els convenis vigents que fins ara permetien als alumnes dels graus d’Infermeria i Medicina de la Universitat Catòlica fer pràctiques en centres sanitaris públics, segons consta en la sentència, facilitada pel TSJCV.

El tribunal també suspén la decisió de la Conselleria del fet que la formació pràctica d’aqueixos alumnes que hagueren iniciat els estudis abans del curs 2016-2017 estiguera condicionada a la signatura d’un contracte d’externalització de les assignatures de pràcticum amb la Universitat de València, a l’acceptació del pagament d’un cànon fixat lliurement per la institució acadèmica pública i el fet que no acreditaria els alumnes de la Catòlica per a la realització d’estades en pràctiques en hospitals si no s’acceptava voluntàriament aqueix sistema de pràctiques.

La sala especifica que la suspensió cautelar afecta les decisions adoptades per un mecanisme no ajustat a la llei, però no determina amb caràcter genèric cap pronunciament sobre la vigència de convenis o sobre les condicions de realització del pràcticum.

Sense pronunciament sobre el fons

D’aquesta manera, la sala suspén de manera cautelar la decisió de l’Administració autonòmica, però no es pronuncia sobre el fons del recurs interposat pel centre universitari contra la legalitat de les noves condicions per a la realització de pràctiques.

L’adopció d’aquesta mesura cautelar pretén evitar situacions irreversibles davant de la imminència de l’inici del curs universitari. Sobre això, el TSJCV entén que, si no se suspenen provisionalment aquestes mesures “es podrien produir situacions jurídiques irreversibles o difícils de restablir”, en el supòsit d’una sentència estimatòria del recurs principal, a causa de la immediatesa de l’inici del curs acadèmic 2016-2017, i de la necessitat de preparar-lo i dissenyar-lo.

La Universitat Catòlica havia reclamat en el seu recurs, en primer lloc, la suspensió de l’obligació de subscriure un conveni amb la Universitat de València i de pagar-li un cànon perquè els seus alumnes pogueren fer pràctiques curriculars en les institucions sanitàries del Consell, i, en segon, que la Conselleria garantira que els estudiants del centre pogueren dur-les a terme el pròxim curs “a l’empara dels convenis subscrits” entre ambdues “que han de continuar executant-se en els seus propis termes fins que, per vies legals procedents, siguen substituïts per uns nous convenis de cooperació educativa”.

En aquesta línia, la Catòlica argumentava que no hi havia resolució que servira de “suport” a aqueixa decisió de la Conselleria, que es produeix “a un mes de l’inici del curs”. Així mateix, afegia que va comunicar la identitat dels alumnes “als efectes de la seua acreditació ad cautelam, com se’ls havia exigit, ”i l’endemà va rebre notificació de la UV amb les primeres indicacions per a l’externalització“.

Vulneració de la Constitució

Sobre això, considerava que aquesta decisió transcendia la legalitat, vulnerava l’article 24 de la Constitució i es tractava d’una actuació administrativa “arbitrària”. Així mateix, al·legava que davant de la “immediatesa” de l’inici del curs es produiria una “irreparabilitat del dany” vinculada a la preparació i el disseny del curs.

A més, apuntava que els convenis de cooperació educativa en ciències de la salut “són imposats per la normativa estatal”. Segons la seua al·legació, en aqueixa reunió del 25 de juliol el director general de Recursos Humans i Econòmics els va transmetre que no s’aplicarien els convenis, que no acreditaria els alumnes de la Universitat Catòlica de València per a la realització d’estades en pràctiques en hospitals si no acceptaven voluntàriament el sistema de pràcticum i que la Conselleria es va negar a fer constar per escrit la resolució.

Sobre això, la sala explica que l’Administració, si bé no coincideix amb la qualificació usada per la Conselleria, no nega el relat fàctic que serveix de suport a la conclusió sobre l’existència de via de fet i la resta dels elements indiciaris aportats“, com ara correus electrònics aportats.

Per això, la sala afirma que ha de concedir-se la petició perquè existeix la concurrència d’una conducta administrativa sostinguda en una via de fet que “destrueix palmàriament la vigència de les característiques que abriguen tot acte administratiu, substancialment les d’eficàcia i presumpció de legalitat”. En aquesta línia, manifesta que, si no s’adopta la mesura cautelar de suspendre la decisió fins a pronunciar-se sobre el fons de l’assumpte, hi ha un “risc raonable” de pèrdua de finalitat del recurs.

stats