Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez busca romper la unidad del PP para reformar la financiación autonómica
La Fiscalía pide la declaración del marido de la número tres de Ayuso y otro testigo
Opinión - Así se desmonta un bulo de Vox en directo. Por Raquel Ejerique

Ximo Puig va participar en un acord del Govern valencià que va beneficiar un mitjà del qual és accionista

El president valencià Ximo Puig.

elDiariocv

0

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va participar en la votació del ple del Consell el passat 15 de març que va aprovar per unanimitat el decret que permet l'Institut Valencià de Finances (IVF) fer quitacions sobre creditors com si d'un banc privat es tractara. La decisió no tindria més necessitat d'esment si no fóra perquè dies després d'aprovar-se aquesta normativa el banc públic valencià va condonar el 70% d'un deute de 1,3 milions d'euros que tenia un grup de comunicació en el qual té accions el mateix Puig, en concret 177.886,8 euros. Va ser la primera decisió amb la nova normativa a mà.

L'operació mediàtica de compra del Grup Zeta per part d'Editorial Premsa Ibèrica (EPI) en la qual apareix vinculat el president de la Generalitat Valenciana es va gestar en l'últim any i es va fer pública el 18 d'abril, un mes després de tancar la quitació amb l'IVF. Abans, la banca privada havia decidit perdonar un 70% del deute de l'antic editor d'El Periódico de Catalunya i Mediterráneo de Castelló perquè el holding presidit per Javier Moll el comprara, evitant així que Jaume Roures es fera amb el control del grup d'origen català.

Puig té des de finals dels anys 70 accions en Mediterráneo de Castelló, periòdic on va iniciar la seua carrera professional. Els títols els va aconseguir al costat d'altres empleats amb els diners d'uns acomiadaments. Amb el temps i després de diversos canvis accionarials, Puig ha arribat a atresorar els 177.886,8 euros actuals, al voltant d'un 1,2% del total. Comparteix accionariat, a més d'amb el mateix Javier Moll, amb els empresaris castellonencs Gabriel Batalla i Enrique Gimeno, tots dos condemnats pel finançament il·legal del PP.

Per tant, la quitació de l'IVF ha beneficiat directament un grup editorial en el qual el president de la Generalitat Valenciana té interessos. És més, ha afavorit que un grup on tenia interessos no acabara en la fallida pels seus elevats deutes amb la banca privada i pública.

Des de Presidència de la Generalitat lleven ferro a l'assumpte i defensen que és un conflicte “sobrevingut”, ja que les accions les ha tingudes “tota la vida” i el valor que se li atribueix “és comptable”. “El decret que va aprovar el Consell és perquè l'IVF puga fer quitacions com la banca privada, no per a una operació concreta”, argumenten. A més, apunten, “l'IVF ha seguit el mateix camí que la banca privada”, fet que és cert però que contrasta amb l'Institut Català de Finances, que també va condonar part del deute de Zeta a EPI però en menor mesura, el 47%.

Les mateixes fonts han explicat que la situació de Puig en les accions de Mediterráneo és “absolutament passiva” i que mai ha acudit als consells d'administració del periòdic castellonenc.

Mentrestant, tant PP com Ciutadans han demanat explicacions a Ximo Puig. La formació que lidera Toni Cantó ha demanat a l'IVF que explique quins van ser els motius per a condonar el deute.

Etiquetas
stats