Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El clan valencià de la depuració d’aigües: pares, filla i germana es reparteixen accionariat en empreses que gestionen llots i les seues controladores

Depuradora de Sagunt, la qual gestiona DAM i on va realitzar anàlisis de llots LTL.

Sergi Pitarch

València —

0

El sector de la depuració d’aigües a la Comunitat Valenciana va revolucionat. L’escàndol destapat per eldiario.es que acredita que una mateixa persona controlava una empresa de depuració important i una altra que havia de controlar els abocaments ha posat en guàrdia la competència, però també l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (Epsar). És més, la dimensió del cas pot ser molt més gran després que el propi empresari Juan Godoy González, màxim accionista de Depuración Aguas del Mediterráneo (DAM) almenys des del 2018, haja reconegut a l’entitat de manera privada que també és propietari de l’empresa controladora Consomar.

Consomar fa dues dècades que treballa com a empresa externa per a l’Epsar i, segons ha pogut confirmar aquest diari, ha aprovat modificats d’obra i faenes en emissaris a DAM i les nombroses UTE en què participa, cosa que seria irregular del tot i ja està sent investigat per l’entitat pública de sanejament després que el mateix empresari ho reconeguera al juny d’enguany. Al setembre passat, aquest periòdic publicava que Laboratorios Tecnológicos de Levante, administrada per la dona de Godoy, però el control de la qual el porta el mateix empresari a través d’una societat, va supervisar els abocaments de DAM en mitja dotzena de depuradores.

Després d’investigar el grup empresarial de Godoy i Ferrer, casats en règim de separació de béns, es descobreixen una sèrie de relacions accionarials i familiars vinculades al sector de l’aigua i que han ingressat centenars de milers d’euros de l’Epsar en les últimes dues dècades. En l'hòlding va arribar a treballar també fins al 2017 Miguel Ángel Martínez Muro, germà del qual fora últim gerent de l’Epsar en l’etapa del PP, Juan Luis Martínez Muro (2011-2015), ara en l’empresa pública d’aigües de la Diputació d’Alacant Proaguas.

Juan Godoy González és propietari oficialment de Depuración Aguas del Mediterráneo (DAM) almenys des del 2018, l’empresa que depura aigües en nombroses plantes de la Generalitat Valenciana. A més, juntament amb la seua filla Patricia, són propietaris de l’empresa Gofes Gestión y Financiación de Obras. A través d’aquesta societat controlen un hòlding de societats del sector de la depuració d’aigües i controladores format per Consomar, la mateixa DAM, Restitubo Obras y Servicios; Control, Calidad en la Edificación y Obra Pública –on va ser apoderat Miguel Ángel Martínez Muro–; Catalana d’Aigües i Medi Ambient i Somozas Valoración de Lodos y Biogás, una societat amb seu a Galícia.

La dona, Desamparados Ferrer, administra Laboratorios Técnicos de Levante (LTI), una societat propietat de Red Control, el poder de la qual, en un document privat, tenia Godoy fins al 14 d’octubre passat, uns vint dies després que eldiario.es destapara l’escàndol de LTL. Red Control, que també administra Desamparados Ferrer, ha treballat per a l’Epsar com a controladora externa i té el cent per cent de la propietat d’LTL.

LTL ha fet anàlisis d’abocaments de DAM entre els anys 2018 i 2019 en les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) de Benissa-Senija, l’Albufera Sud, Sagunt, el Camp de Túria II, el Carraixet o la Pobla de Farnals, totes gestionades pel vaixell almirall de Godoy i Sociedad de Agricultores de la Vega (SAV). Malgrat les evidències de control per part del seu marit, Desamparados Ferrer ha negat a l’Epsar que siga incompatible, perquè no podrien considerar-se empreses vinculades segons el Codi de Comerç.

Ferrer també ha compartit una societat amb la germana de Godoy, testimoni del matrimoni de tots dos, i ha tingut societats a Pontevedra, com ara Laboratorios Análisis y Diagnósticos Agroalimentarios. El clan Godoy té interessos en aquesta província a través de Somozas Valoración de Lodos y Biogás, on DAM ha construït la planta de valorització de residus més gran de Galícia.

La investigació de l’Epsar a DAM ha començat i sembla que seguirà després de l’eixida de l’exgerent Enrique Lapuente i l’entrada del nou gestor Augusto Montamarta. Depuración Aguas del Mediterráneo forma la majoria d’UTE amb Sociedad de Agricultores de la Vega, però també amb Global Omnium, abans Aigües de València, en plantes com la de Pinedo, la més gran de la Comunitat Valenciana.

També preocupen en la competència les faenes dutes a terme per Consomar o LTL. Deuen haver sigut objectius en les seues avaluacions?, es pregunten algunes empreses del sector.

Etiquetas
stats