eldiario.es

Menú

Cinefòrum: 'Escola de la República, mestres de llibertat'

La Fundació Periodisme Plural t'anima a participar en aquest acte que començarà amb el passi del documental 'El retratista', sobre la tasca del mestre Antoni Benaiges, i seguirà amb un debat amb presència de l'historiador Josep Fontana, Irene Balaguer (Rosa Sensat) i els autors del llargmetratge

L'acte tindrà lloc el proper 4 de desembre a les 19 h als Cinemes Girona de Barcelona (c/ Girona, 173-175).

- PUBLICIDAD -

El proper 4 de desembre, a les 19 h als Cinemes Girona de Barcelona, la Fundació Periodisme Plural i l’equip del Diari de l’Educació us animen a participar en l’acte Escola de la República, mestres de llibertat, sobre la tasca renovadora dels mestres de la República, amb el passi del documental El retratistai posterior debat (amb participació del públic). També es presentarà el Diari de l’Educació, un mitjà digital que es posarà en marxa al gener.

El preu d’entrada serà de 6,50 euros, i per als ‘Amics de la Fundació’ de 4,50 euros. L'adreça dels Cinemes Girona és c/ Girona, 173-175, Barcelona.

Hi intervindran:

Josep Fontana. Historiador i professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra.

Irene Balaguer. Pedagoga i presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Membre del Consell Assessor del Diari de l’Educació.

Sergi Bernal. Fotògraf documental i descobridor de la història d’Antoni Benaiges, en la qual es basa El retratista. Coautor juntament amb Francesc Escribano d’Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar.

Alberto Bougleux : Director del documental El retratista.

Moderarà:

Josep Carles Rius. President de la Fundació Periodisme Plural


La Segona República és un dels episodis àlgids de la renovació pedagògica tant a Catalunya com en el conjunt de l´Estat. De la mà de tot un col·lectiu de mestres que va confiar en l’educació com a eina transformadora, els alumnes de l’època van poder gaudir d’una formació integral i innovadora, basada en els valors de llibertat i emmirallada en models pedagògics punters. És el cas d’Antoni Benaiges, mestre que va aplicar la pedagogia Freinet a l’escola de Bañuelos de Bureba (Burgos).

En aquest acte, Escola de la República, mestres de llibertat, parlarem del paper d´aquests mestres, i de com en l´actualitat alguns dels mètodes que ells van posar en marxa segueixen vigents, amb les pertinents adaptacions al nou context educatiu.

El retratista

El retratista

El documental El retratista és una contribució documentada i emotiva que desenterra del silenci la vida i l’obra d’aquest mestre català, Antoni Benaiges, que va desaparèixer en esclatar la Guerra Civil.

Qui era Antoni Benaiges? Un mestre català que, destinat a l’escola rural de Bañuelos de Bureba (Burgos), va aplicar la pedagogia Freinet, amb la participació cooperativa de l’alumnat i l’ús de la impremta per confeccionar una revista escolar -encara se’n conserva algun exemplar- a partir dels textos lliures dels infants.

Qui ha contribuït a recuperar la seva memòria? Des de Montroig del Camp, els seus familiars; des de Mèxic, mestres exiliats com el seu amic Patricio Redondo i alguns investigadors; des de la fossa comuna de la Pedraja (Burgos), els antropòlegs que miren de recuperar la memòria històrica; i, naturalment, els autors del documental, que han anat unint tots els fils d’una història que ens mostra el retrat viu i poètic d’un de tants mestres que van convertir la Segona República en una de les pàgines més brillants de la nostra renovació pedagògica.

Fitxa tècnica

Direcció, fotografia, muntatge: Alberto Bougleux.

Idea original i investigacions: Sergi Bernal

Any de producció: 2013

Idioma: català, castellà

Duració: 52’

Projecte realitzat amb el suport de 184 mecenes a través de la plataforma Verkami.com

I amb el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l’Ajuntament de Mont-roig del Camp i l’Ajuntament de Mataró.


- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha