Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Cinefòrum: 'Escola de la República, mestres de llibertat'

elDiario.es Catalunya

El proper 4 de desembre, a les 19 h als Cinemes Girona de Barcelona, la Fundació Periodisme Plural i l’equip del Diari de l’Educació us animen a participar en l’acte Escola de la República, mestres de llibertat, sobre la tasca renovadora dels mestres de la República, amb el passi del documental El retratista i posterior debat (amb participació del públic). També es presentarà el Diari de l’Educació, un mitjà digital que es posarà en marxa al gener.

El preu d’entrada serà de 6,50 euros, i per als ‘Amics de la Fundació’ de 4,50 euros. L'adreça dels Cinemes Girona és c/ Girona, 173-175, Barcelona.

Hi intervindran:

Josep Fontana. Historiador i professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra.

Irene Balaguer. Pedagoga i presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Membre del Consell Assessor del Diari de l’Educació.

Sergi Bernal. Fotògraf documental i descobridor de la història d’Antoni Benaiges, en la qual es basa El retratista. Coautor juntament amb Francesc Escribano d’Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar.

Alberto Bougleux: Director del documental El retratista.

Moderarà:

Josep Carles Rius. President de la Fundació Periodisme Plural

La Segona República és un dels episodis àlgids de la renovació pedagògica tant a Catalunya com en el conjunt de l´Estat. De la mà de tot un col·lectiu de mestres que va confiar en l’educació com a eina transformadora, els alumnes de l’època van poder gaudir d’una formació integral i innovadora, basada en els valors de llibertat i emmirallada en models pedagògics punters. És el cas d’Antoni Benaiges, mestre que va aplicar la pedagogia Freinet a l’escola de Bañuelos de Bureba (Burgos).

En aquest acte, Escola de la República, mestres de llibertat, parlarem del paper d´aquests mestres, i de com en l´actualitat alguns dels mètodes que ells van posar en marxa segueixen vigents, amb les pertinents adaptacions al nou context educatiu.

El retratista

El documental El retratista és una contribució documentada i emotiva que desenterra del silenci la vida i l’obra d’aquest mestre català, Antoni Benaiges, que va desaparèixer en esclatar la Guerra Civil.

Qui era Antoni Benaiges? Un mestre català que, destinat a l’escola rural de Bañuelos de Bureba (Burgos), va aplicar la pedagogia Freinet, amb la participació cooperativa de l’alumnat i l’ús de la impremta per confeccionar una revista escolar -encara se’n conserva algun exemplar- a partir dels textos lliures dels infants.

Qui ha contribuït a recuperar la seva memòria? Des de Montroig del Camp, els seus familiars; des de Mèxic, mestres exiliats com el seu amic Patricio Redondo i alguns investigadors; des de la fossa comuna de la Pedraja (Burgos), els antropòlegs que miren de recuperar la memòria històrica; i, naturalment, els autors del documental, que han anat unint tots els fils d’una història que ens mostra el retrat viu i poètic d’un de tants mestres que van convertir la Segona República en una de les pàgines més brillants de la nostra renovació pedagògica.

Etiquetas
stats