Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Herrera recorda que el major consens a Catalunya està en el dret a decidir

El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, va recordar ahir que en el debat nacional que viu Catalunya, el major consens es troba en el dret a decidir. Des del seu punt de vista, el referèndum hauria de ser “el punt de partida” tant pels qui defensen el dret a l’autodeterminació, perquè entenen que és el dret de qualsevol nació, com pels que el volen utilitzar per arribar fins a la independència. Les altres opcions, segons va advertir, divideixen a la societat i, per tant, beneficien als “adversaris de les llibertats nacionals de Catalunya”.

Herrera va reclamar que cal convocar una consulta “sí o sí” i va rebutjar qualsevol altre camí: “No crec que la sortida sigui ni la declaració unilateral d’independència ni unes eleccions plebiscitàries perquè són un frau”. La possibilitat de celebrar unes eleccions plebiscitàries en cas que el Govern central no permetés la consulta, la ha posat sobre la taula aquest dijous el President de la Generalitat, Artur Mas, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Arran de la polèmica que va generar aquesta possibilitat, el President es va afanyar ahir mateix a assegurar que “no hi ha ni un mil·límetre de marxa enrere, ni tan sols de fre” i a repetir que “la consulta es farà al 2014”.

Herrera va assegurar ahir: “Com a diputat prefereixo ser sancionat per posar una urna perquè la gent voti, idea que ens uneix, que per una declaració unilateral d’independència, que ens pot dividir com a país”. El polític ecosocialista va pronunciar aquestes paraules en una conferència en motiu de la Diada Nacional de Catalunya, que va oferir després de ser presentat per Joan Ignasi Elena, el líder del corrent crític del PSC Avancem.

Herrera va calcular molt bé cada coma del discurs, conscient que es tracta d’un tema cada cop més delicat. Aquesta setmana hi ha hagut diferents episodis que així ho han demostrat. Un d’ells el va viure Herrera en primera persona, quan dimecres va anunciar que tant ell com Dolors Camats, l’altra coordinadora general de la formació, participaran el dia 11 de setembre a la protesta convocada per Procés Constituent davant de La Caixa, enlloc de sumar-se a la Via Catalana. Els dos polítics van rebre moltes crítiques per haver pres aquesta decisió. Ahir mateix, Jordi Portabella (ERC) va criticar que Ricard Gomà, el líder d’ICV a l’Ajuntament de Barcelona i un dels ecosocialistes que s’ha declarat independentista, no participi en la Via Catalana. Herrera va expressar la seva “preocupació” per un cert clima d’“intolerància i de crispació en el debat que tendeix a estigmatitzar a qui no expressa una adhesió incondicional a la independència”.

El polític ecosocialista va recordar que amb el dret a decidir no només es guanya la possibilitat d’escollir la relació que Catalunya vol tenir amb Espanya, sinó “un dret democràtic col·lectiu que és la clau per obrir un procés constituent a Catalunya”.

Etiquetas
stats