Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Iglesias a Barcelona: “Alguns fan política elevant murs, nosaltres preferim construir ponts”

Pablo Iglesias a Barcelona. /ENRIC CATALÀ

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

“No he vingut a Catalunya a prometre res a canvi de vots o de favors”. Així ha arrencat Pablo Iglesias el seu primer míting ja com a secretari general de Podemos, en la difícil plaça catalana i davant un pavelló de la Vall d'Hebron desbordat, del qual han quedat fora centenars de persones. Iglesias ha defensat el dret a decidir a Catalunya “dins un procés constituent” però ha atacat alhora l'independentisme, al qual acusa de “pretendre fer política elevant murs”. “Nosaltres preferim construir ponts”, ha sentenciat el líder de Podemos entre continus aplaudiments.

Iglesias ha acudit a Barcelona, en plena constitució del partit en l'àmbit municipal, recolzat per Gemma Ubasart, secretaria de Plurinacionalitat, que ha pres el protagonisme en l'acte per segellar la presa de control sobre les estructures catalanes. Iglesias també ha tingut un gest visible per a la candidatura 'Clar Que Podem', la llista que apadrina per a les primàries de Podem Barcelona.

“Defensem el dret a decidir, és clar, però sobre totes les coses, sobre la democratització de l'economia o perquè la llei no persegueixi els que no poden pagar la hipoteca”, ha prosseguit Iglesias, que s'ha mostrat dur amb els partits sobiranistes, que en aquests últims anys s'han posat d'acord malgrat les seves diferències ideològiques. “A mi no em veureu fer-me una abraçada ni amb Rajoy ni amb Mas”, ha deixat anar, en referència a l'abraçada entre el president i el diputat de la CUP, David Fernández, després de la celebració del 9-N.

El secretari general de Podemos també ha carregat contra les retallades socials de la Generalitat de Catalunya, com “les retallades rècord en sanitat”. “Em recorda molt el Madrid d'Esperanza Aguirre”, ha sentenciat. La vinculació entre la “casta” espanyola i la catalana ha estat el fil conductor del discurs d'Iglesias. La seva “idea de pàtria”, ha remarcat, no és la de les pulseres, “per això qui té comptes a Suïssa o a Andorra és un traïdor, es digui Rato o Pujol”.

La seva intervenció, que ha conclòs amb la cançó L'Estaca, de Lluís Llach, anava precedida per la de Gemma Ubasart, secretària de Plurinacionalitat i nom fort de Podemos a Catalunya. Ubasart ha deixat clar que Podem està preparat per presentar-se a tots els comicis catalans. “També som opció de Govern a Catalunya”, ha proclamat, afegint que l'únic plebiscit de les pròximes eleccions catalanes serà el que serveixi per “fer-los fora a ells i les seves polítiques d'austeritat”

Aquest és el primer acte d'Iglesias després de ser escollit secretari general de Podemos. La plaça catalana és especialment important per a la seva formació. No només perquè és la segona comunitat més poblada de l'Estat -en depenen 47 escons del Congrés-, sinó també perquè les estructures de Podemos a Catalunya són encara molt febles. Amb tot, però, les últimes enquestes del GESOP deixen a la formació com la més votada en unes eleccions generals, amb el 23% de les paperetes. En els comicis catalans apareixen com la tercera força.

A l'acte d'aquest diumenge hi han assistit molts representants polítics de l'esquerra parlamentària. Entre ells Joan Tardà (ERC), Ricard Gomà (ICV), Joan Josep Nuet (EUiA), Ferran Pedret (PSC), i fins i tot l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall. La convocatòria ha desbordat l'aforament del pavelló de la Vall d'Hebron, amb capacitat per a 3000 assistents, i un bon nombre de simpatitzants s'ha quedat fora.

Etiquetas
stats