Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Colau sancionarà Gas Natural i Endesa si no compleixen la llei contra la pobresa energètica

Ada Colau ha explicat les mesures adoptades per fer front a la pobresa energètica

Yeray S. Iborra

Després de mesos de reunions amb Gas Natural i Endesa, l'Ajuntament de Barcelona no ha percebut voluntat de diàleg per arribar a convenis i nous reglaments amb les companyies a partir de la Llei 24/2015, impulsada per la PAH, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori DESC. En conseqüència, l'alcaldessa Ada Colau ha anunciat sancions en cas que les companyies incompleixin la normativa en els talls de subministrament en casos de vulnerabilitat. “L'única llei que estan complint Endesa i Gas Natural és la del mínim esforç”, ha declarat aquest dimecres l'alcaldessa.

“Cap de les empreses ha reconegut la seva responsabilitat”, ha dit en compareixença la tinent d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz. Per la seva banda, Colau ha exigit la cooperació amb la Generalitat per solucionar la pobresa energètica ja que, segons l'alcaldessa, els talls es segueixen produint. A més, ha reclamat una resposta de les companyies subministradores de serveis bàsics com l'aigua i la llum per evitar que les famílies vulnerables es quedin sense serveis bàsics.

Colau ha advertit que l'actual legislació de consum pot portar que les administracions deixin de treballar amb les companyies subministradores si hi ha reiteració o vulneració greu de la normativa. “El compliment de la llei no és voluntari i menys per grans companyies”, ha afirmat.

Segons fonts municipals, Endesa i Gas Natural no han volgut avançar en l'aplicació de la norma i han deixat la responsabilitat a l'Ajuntament. “Això és una corresponsabilitat compartida de totes les administracions, també de la Generalitat. L'Ajuntament no pot sol”, ha afegit Ortiz, que ha recordat que l'Ajuntament ha demanat als serveis jurídics unes pautes legals per actuar contra les companyies, que si incompleixen la Llei 24/2015 podrien rebre sancions d'entre 10.000 i 100.000 euros depenent de la gravetat i la reiteració.

La pobresa energètica —no poder mantenir l'habitatge en les condicions adequades de temperatura per raons econòmiques— afecta a Barcelona entre un 7 i un 10% de la població. “Això té impactes en la salut i en la situació de problemes interfamiliars. I és un problema greu que és una història a més llarg termini, no és només el tall, també són els deutes. Provoca condemna, exclusió social i precarització”, ha remarcat Colau. L'Ajuntament ha reaccionat davant una de les principals reclamacions d'actors socials com l'Aliança contra la Pobresa Energètica, la PAH o l'Observatori DESC, als qui Colau ha agraït la seva tasca.

Abans de la reunió amb la Generalitat, que no té data (i podria donar-se a la comissió mixta), l'Ajuntament ha començat a aplicar una serie de mesures, com l'increment de recursos per fer front a la pobresa energètica amb ajuts econòmics d'urgència que permetran la rehabilitació o la formació de 100 persones per fer auditories energètiques a 5.000 llars.

Etiquetas
stats