Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diario del Cooperativsmo forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Este bloque está patrocinado por la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat

Llegeix El Diari del Cooperativisme en català.

La cooperativa d'extreballadors d'Inoxcrom rellança la marca amb nova gamma

Toni Sánchez, president de la cooperativa que comercialitza lnoxcrom

Tomeu Ferrer

Barcelona —

De vegades les cooperatives les creen treballadors d'empreses convencionals que es neguen a llançar la tovallola. I aquests treballadors escullen la cooperativa com a forma de la nova empresa. Però segur que hi ha pocs casos en què aquests treballadors malden per mantenir el nom de la seva antiga empresa. Aquest és el cas dels antics empleats de la societat, que fa aproximadament un any van crear la cooperativa Inoxgrup,sccl, que comercialitza la marca Inoxcrom. Tenen la marca perquè un dels propietaris de l'antiga empresa, Manuel Vaqué Boix, n'ha cedit l'ús, precisament per assegurar la pervivència de la que va ser una firma puntera del seu sector a nivell internacional.

La cooperativa, segons el seu president, Toni Sánchez, està formada per 4 socis laborals i 10 socis no treballadors. Tots provenen de l'antiga societat anònima. Malgrat que haurien volgut continuar la producció integral de bolígrafs i plomes estilogràfiques de qualitat, tal com es feia des de 1942, ara només dissenyen i comercialitzen els estris d'escriptura. No ha estat possible fer més, tot i que mantenen l'esperança de tornar a fabricar.

La marca Inoxcrom, que comercialitzen aquests extreballadors, té una nova i completa col·lecció de bolígrafs que llençaran els pròxims mesos com a renovació de la que tenien des de 2013. L'han dissenyat ells, modernitzant en alguns casos la imatge i en altres han mirat de mantenir la línia clàssica de la casa.

La cooperativa Inoxgrup no funcionaria si aquests antics treballadors d'Inoxcrom no se l'haguessin jugat, tot capitalitzant les seves prestacions d'atur quan la seva antiga empresa va tancar. “De seguida vam pensar que podíem crear una cooperativa com a tipus d'empresa que s'adiu més a la nostra forma de pensar”, explica Sánchez. “Vam anar al carrer Premià (seu de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya FCTC) i allà ens han ajudat en tot el que han pogut”, explica el responsable de l'empresa.

Compra frustrada

Una de les formes d'ajuda ha estat aconseguir un crèdit participatiu de Gicoop, cosa que els ha ajudat a fer les primeres i més difícils passes com a empresa. Però també des de la federació es van facilitar contactes amb el departament d'Empresa i Ocupació per l'intent, no reeixit, d'aconseguir l'adjudicació de la unitat productiva. En aquest intent hi van col·laborar a més de la federació, la Fundació Seira i la xarxa Financoop, que també han ajudat en el procés de constitució de la cooperativa.

El president de la cooperativa es lamenta la decisió judicial, que a la fi del procés del concurs de creditors va concedir la unitat productiva d'Inoxcrom a Blond Europe S.L., la societat de Sebastià Clotet i Juan Marroquín. “Aquesta empresa la formaven les mateixes persones que van dur Inoxcrom a la liquidació fruit d'un deute de 40 milions”, segons Sánchez. L'adjudicació va ser pel preu simbòlic d'un euro.

“Ara hem hagut de fer-ho gairebé tot des de zero”, explica. En aquest primer any de funcionament, s'han hagut de recuperar un a un part dels clients de l'antiga empresa. “Si haguéssim aconseguit quedar-nos la companyia ho hauríem tingut tot, des de les adreces de la clientela fins a tots els motllos i maquinària”, diu Sánchez. Ara una de les tasques que han hagut de realitzar els components de la cooperativa ha estat obtenir nous clients i recuperar-ne els antics. I a poc a poc ho aconsegueixen “vam començar amb zero clients i ara ja superem les 400 fitxes, entre majoristes i majoristes”, assegura Toni Sánchez.

A la gent de la cooperativa que comercialitza Inoxcrom els hi agradaria poder realitzar tot el procés productiu: “la nostra il·lusió seria que es poguessin crear molts més llocs de treball, fins als més de 100 que teníem previstos si haguéssim pogut comprar l'empresa”. Per això, tot i fabricar els productes a Xina, intenten que no en minvi la qualitat, “som conscients que la marca exigeix uns estàndards de qualitat a nivell europeu, i això ho cuidem molt”.

L'esperit cooperatiu, tot i la incipient creació de la seva societat, ja es practica. Toni Sánchez explica que el packaging d'alguns dels bolígrafs “l'hem encarregat a la cooperativa TEB”, aquesta seria una mostra d'intercooperació. Igualment, mostra recanvis de tinta per a bolígraf i per a ploma estilogràfica, preparats en una nova presentació basada en tres elements: un, la marca Inoxcrom, un altre la imatge de l'skyline de Barcelona, i el tercer la frase “la cooperativa”. “Aquest producte està pensat per aquells clients que, com Abacus, sempre ens han comprat, i amb els que n'hem de parlar”, diu el president de la cooperativa.

De fet, la nova cooperativa que comercialitza Inoxcrom preveu aconseguir el punt d'equilibri financer durant l'any vinent. Això, perquè l'empresa s'ha dotat d'una economia absolutament austera“: ”nosaltres no els volem fer rics, volem simplement treballar en el que ens agrada“, diu Sánchez.

Sobre este blog

El Diario del Cooperativsmo forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Este bloque está patrocinado por la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat

Llegeix El Diari del Cooperativisme en català.

Etiquetas
stats