Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

Universitat de Barcelona: segon campus condemnat per vulnerar drets d'autor

Un jutge obliga a la universitat a pagar cinc euros per alumne els últims dos anys: més de 500.000 euros.

Pau Rodríguez

Barcelona —

El Centre d'Espanyol de Drets Reprogràfics (CEDRO) ha tornat a guanyar la partida a una universitat. Un jutge ha condemnat la Universitat de Barcelona (UB) a retirar en quinze dies del seu campus virtual els continguts d'autors que siguin socis d'aquesta entitat -que gestiona la propietat intel·lectual del sector del llibre- i a indemnitzar-la amb cinc euros per alumne durant els darrers dos cursos, una mica més de 500.000 euros.

La UB es converteix d'aquesta manera en la segona universitat a tot l'Estat condemnada per reproduir continguts protegits al seu campus virtual de manera “il·lícita”, després d'una sentència semblant al maig que va obligar la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a esborrar les obres protegits del seu web i a abonar la mateixa indemnització, corresponent a la llicència que fixa CEDRO per la reproducció digital de les seves obres. A més de les dues universitats catalanes, també està pendent dels tribunals la Carlos III de Madrid.

La UB ja ha anunciat que recorrerà la sentència a l'Audiència Provincial, en assegurar que ja ha aplicat diverses mesures per regular difusió de còpies -totals o parcials- d'obres protegides. Els campus virtuals serveixen, entre altres coses, perquè els professors pengin continguts per a què els seus alumnes -previ ús de contrasenya- se'ls puguin descarregar. Aquest funcionament dificulta molt el control de la propietat intel·lectual, sobretot en campus que compten amb milers de professors i assignatures.

En aquest sentit, la UB explica les mesures adoptades: la creació del Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Investigació, la revisió de tots els seus materials i l'elaboració d'un protocol dirigit als docents per publicar recursos educatius a la web, a més d'impartir classes de formació a professors sobre la qüestió. A Catalunya només el campus en línia de la UOC paga la llicència que demana CEDRO per difondre les obres dels seus autors, mentre que la resta ho fa només de forma parcial.

¿Drets d'autor o dret a l'educació?

Les universitats portades als tribunals per CEDRO lamenten que l'entitat no els avisés abans de denunciar-les -va arribar a matricular falsos estudiants per descobrir si es reproduïen els seus continguts-, i es queixen també que, malgrat les seves demandes, CEDRO no ha fet mai públic quin és el repertori d'obres dels seus autors associats.

Des dels campus afectats es considera que això podria afectar el dret a l'educació, perquè es limita la difusió de coneixement només a cites i a breus fragments d'obres. En un extens reportatge publicat a catalunyaplural.cat, Ignasi Labastida, responsable de l'Oficina de Difusió del Coneixement de la UB, ja va valorar que “si hem de discutir què és o deixa de ser un 'petit fragment', podem aparcar el debat i tancar les universitats i les biblioteques, perquè s'està impedint el dret a l'educació”.

Els campus afectats, a més, recorden que aquest ús de les obres és “sense ànim de lucre”, en tractar-se d'universitats públiques, encara que això no altera la sentència .

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats