Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

La Marea Blanca porta les seves exigències als nous responsables de Salut

Concentració de la Marea Blanca a les portes de la Conselleria de Salut

Caralp Mariné

Deu representants de la Marea Blanca han tingut oportunitat d’entregar el seu propi pla de xoc per revertir la situació del sistema sanitari català als nous representants de Salut aquest dimecres al matí.

Més de 50 representants de la plataforma s’han reunit durant tot el matí a les portes de la conselleria de Salut, al barri de les Corts, per exigir una entrevista urgent amb el conseller. Pocs minuts després de què arribessin el nou director del CatSalut, David Elvira, ha decidit deixar passar alguns dels representants.

Un cop a dins els membres de la Marea Blanca, portaveus de plataformes de tot el territori, han entregat als representants del departament el “Manifest pel dret a decidir també la nostra salut i el sistema sanitari a Catalunya”, una espècie de pla de xoc amb mesures per revertir les retallades i el deteriorament del sistema. També han aprofitat per entregar el document que recull els 10 punts de la Marea Blanca sobre com ha de ser el model sanitari.

Segons ha explicat Toni Barbarà, de la plataforma Dempeus per la Salut Pública, i un dels representants que ha entrat a parlar amb els membres de la conselleria, han pogut parlar amb David Elvira, i el Conseller Toní Comín ha baixat a saludar-los durant uns minuts. “Tothom ha pogut parlar i ens han dit que demanem una entrevista oficial, que potser podran donar-nos per dintre de dues o tres setmanes”, ha manifestat Barbarà a la sortida de la trobada.

Segons ha dit, Elvira els ha informat de què el conseller compareixerà al Parlament el proper 11 de febrer, i un cop hagi passat aquesta data podran començar a concretar reunions. Per ara, diuen que necessiten al menys tres setmanes per poder fer un diagnòstic de la situació. “Esperem que aquesta nova etapa sigui més piadosa amb tots. La lluita continua”, ha expressat Barbarà.

Durant la trobada, que ha durat uns tres quarts d’hora, han parlat de privatitzacions, de la situació de l’Hospital Clínic, de la saturació de les urgències, dels consorcis, i de la falta de recolzament de l’atenció primària, entre d’altres moltes coses.

Els representants de la Marea Blanca han aprofitat per exigir al nou conseller, Toni Comín una “entrevista de caràcter urgent” per començar a treballar totes aquestes coses, que diuen, ja s’hauria d’haver resolt “ahir”.

En el manifest entregat la plataforma diu que vol que es “posi en marxa un procés urgent per fer front a l’Emergència Sanitaria actual fruit de les polítiques de retallades de recursos, externalitzacions, derivacions i privatitzacions dels darrers governs que han comportat una pèrdua de la qualitat sanitària”.

Segons el decàleg de la Marea Blanca, aquest nou model de sistema sanitari no hauria de traspassar diners públics a entitats que presten serveis assistencials amb afany de lucre. “Caldrà revertir actuacions i projectes d’externalització i privatització de recursos sanitaris per regenerar l’autèntic Servei Nacional de Salut de Catalunya”, diuen.

De fet, Toní Comín, ja va expressar que un dels acords del pla de xoc acordat entre la CUP i Junts pel Sí es precisament treure de la xarxa pública els centres privats amb ànim de lucre.

Aquest document, que la Marea Blanca presenta com a pla de xoc per fer front al deteriorament que pateix el sector sanitari planteja com a prioritats reobrir quiròfans, serveis, transports i plantes tancades en el sistema públic, disminuir les llistes d’espera per les visites al metge o les intervencions quirúrgiques. També demanen que es garanteixi un sistema 100% públic de qualitat. Que s’obri l’oferta pública d’ocupació pels llocs de treball vacants per tal de què els treballadors del sector puguin recuperar els drets laborals.

Per tot això demanen un increment del pressupost que permeti impulsar la salut pública, l’Atenció Primària i Comunitària.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats