Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

CGT duu la FNAC a inspecció de treball per fer 30 contractes coincidint amb la vaga de Sant Jordi

Entrada al magatzem de Fnac El Triangle de Barcelona

Tomeu Ferrer

Barcelona —

Desacord entre els sindicats, UGT es despenja El conflicte laboral que enfronta al sindicat CGT amb la multinacional del sector cultural FNAC ha entrat en un nou àmbit. El sindicat ha instat la intervenció urgent de la inspecció de Treball. Els 30 contractes fets per l'empresa coincidint amb la diada de Sant Jordi, es consideren com un mecanisme per trencar la vaga. En aquest sentit, els representants dels treballadors han demanat a la companyia, sense èxit, que informés del nombre de contractes que s'havien fet anys enrere per reforçar la feina el dia del llibre. La darrera dada que es té i és difícil de comparar, fa referència l'any 2010, quan es van contractar 20 persones per ajudar davant l'increment de feina per Sant Jordi. Comparat amb les contractacions ja fetes, suposaria, segons aquesta única dada aconseguida, que la direcció de la multinacional hauria incrementat un terç el personal respecte a fa quatre anys.

D'altra banda, la vaga dels treballadors del centre de FNAC al Triangle de Barcelona es manté, tot i que entre els sindicats s'han produït enfrontaments. UGT, la força majoritària amb 5 dels 9 representants obrers al comitè d'empresa s'ha desvinculat de l'aturada. Ho fa perquè considera que havent dut el conflicte a l'àmbit judicial no es pot mantenir la vaga. Això no obstant, la protesta es manté perquè havia estat convocada per dues vies. Una pel comitè i la segona per la secció sindical de CGT, i aquesta darrera es manté. Seran, doncs, els treballadors quins tindran la darrera paraula.

Autors solidaris

La convocatòria de vaga ha saltat els límits estrictes de l'empresa. Una campanya feta a les xarxes socials pels treballadors, i organitzacions i persones que els donen suport, ha aconseguit un gran ressò mediàtic. Tant, que molts dels escriptors que l'empresa havia anunciat que firmarien, com és tradicional, al recinte de Plaça de Catalunya, han comunicat que no ho faran en solidaritat amb els treballadors. La llista és llarga i creix minut a minut. El primer dia es van confirmar els noms de Toni Albà, Dani Roig, Roc Casagran, Antonio Baños, Jair Domíngez i Carmen Amoraga, Pep Bras, Eduard Voltas, Marta Pèrez Sierra i Jaume Barberà. A més de la posició també favorable de Carmen Amoraga, i Pep Bras que van dir que firmarien, però davant del centre, per palesar el seu suport als treballadors.

El segon dia s'han afegit: Pedro García Aguado, Vicenç Pagès Jordà, Modernet de Merda, The New Raemon, Pau Farràs, Andreu Buenafuente, Carlos Zanón, Alfred Bosch, Juan Gómez Jurado, Risto Mejide, Miguel Noguera, Paula Bonet, Ricard Ruiz Garzón, Àlex Hinojo, Joan Ridao, Lyona Ivanova, David Caño, Sor Lucia Caram i David Castillo, entre altres. També polítics com Josep Lluís Carod o Joan Tardà, s'han solidaritzat amb els treballadors.

La vaga dels treballadors de FNAC del Triangle té com a objectiu denunciar el procés de degradació de les condicions de treball i salarials a què estan sotmesos. Segons els representants sindicals, el 60% dels empleats tenen condicions precàries, amb jornada reduïda no desitjada. Això està deixant els salaris de molts treballadors en 500 euros, mentre que els que fan tota la jornada arriben als 750 euros mensuals. Tot plegat en una empresa que l'any passat va declarar uns beneficis a Espanya i Portugal de més de 21 milions d'euros. I, per al 2014 la reducció de salaris decidida unilateralment per la societat es basa en la previsió de pèrdues, cosa que permet la reforma laboral pactada per PP i CiU.

Precisament la gran rotació de personal pot fer que la protesta laboral quedi minimitzada. Fonts dels treballadors expliquen que en l'últim mes s'han incorporat aproximadament un 15% de nous empleats en substitució de baixes, voluntàries o induïdes.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats