Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

El Consell d'Estudiants exigeix una rectificació de la pujada “encoberta” de preus de les enginyeries

João França

El Consell d'Estudiants de les Universitats Catalanes (Ceucat) ha demanat en un comunicat a la Generalitat que rectifiqui l'increment del 10,5% aplicat als preus dels graus d'enginyeria, aprovat després que la pròpia secretaria d'Universitats anunciés que en cap cas augmentaria el preu de les matrícules el proper curs 2013-2014. El consell critica la mesura i el fet que s'hagi tirat endavant sense debat previ ni posterior, de forma “encoberta”, denuncien. La mesura també ha encès ERC, partit amb el qual CiU va segellar l'acord de congelació de les matrícules.

L'increment del preu respon a un canvi de categoria de les enginyeries, que sense que la Generalitat ho fes públic han passat del nivell B al C, el més car -on hi ha les ciències de la salut-. Aquesta mesura, que afecta al 20,36% dels estudiants que al setembre comencen un grau, els obliga a pagar 225,60 euros més del que valia el curs passat. De 2.371 euros, la matrícula ha pujat fins als 2.512.

Com ja va avançar a aquest diari el representant estudiantil de la Universitat Politècnica de Catalunya, el canvi es va dur a terme sense que els estudiants –ni tan sols els que formen part del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC)– en tinguessin constància. De fet, expliquen que el nou sistema de preus es va presentar a la Conferència General del CIC, on hi són representats estudiants i treballadors, i no es va fer esment a aquest canvi.

ERC, per la seva banda, que va acordar amb els convergents la congelació dels preus per al proper curs, ha volgut deixar clar que aquest augment “no formava part” de l'acord, i s'hi ha oposat. “En les reunions de treball no s'havia parlat mai de la possibilitat d'aquest canvi en la classificació”, ha assenyalat Marta Vilalta, responsable d'ERC de l'àrea d'universitats. Per això, els republicans han demanat directament que es “retiri i revisi” la mesura.

La Secretaria d'Universitats i Recerca va emetre també un comunicat per sortir al pas de la notícia de l'augment de preus, tractant de justificar-lo després de dos dies sense respondre a aquest diari. El Govern assegura que canviar la categoria d'uns estudis és un fet normal, i que el canvi va respondre a una sol·licitud de les universitats amb estudis d’enginyeria.

No obstant això, l'avançament d'un informe publicat ahir per l'Observatori del Sistema Universitari mostra que els canvis de l'estructura de preus de les titulacions sempre han significat un augment del seu cost. Les dades que presenten mostren l'evolució del preu total d'una carrera completa, i les enginyeries són les que han patit un increment més elevat. Des que es van implantar els graus l'any 2008, i després de l'augment de les taxes un 66% el curs passat, les enginyeries han doblat el seu preu.

Estudiar la carrera completa d'enginyeria industrial superior, que ara equival a un grau i un màster, és ara un 115,5% més car que el curs 2007-08, superant els 22.000 euros per poder obtenir un títol que permeti exercir la professió. En el cas de l'enginyeria tècnica industrial, l'increment, amb els successius canvis de preus, ha estat encara superior, del 176,5% fins a arribar als 17.000 euros.

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats