Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Andújar reivindica la democràcia del còmic i la contracultura al pregó de la Mercè

Pérez Andújar aixeca el puny després de pronunciar el pregó de la Mercè

Arturo Puente

En el rànquing de les 20 ciutats amb major densitat de població d'Espanya municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona n'ocupen prop de la meitat. És fàcil entendre per què creuant el Besòs o el Llobregat i observant la fisonomia urbana: el territori és un tetris de blocs, habitatges apilats que es van construir per donar cabuda a l'exponencial increment de la població que es va produir a les dècades dels 60 i 70.

En un escenari molt diferent, el solemne Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, l'alcaldessa Ada Colau ha donat aquest dijous la paraula al que ha anomenat “delegat de la internacional dels blocs”, l'escriptor Javier Pérez Andújar, encarregat de pronunciar el pregó de la Mercè d'aquest any. Pérez Andújar, cronista de la Catalunya dels habitatges apilades que no surt a les guies turístiques, ha obert les festes patronals de Barcelona amb un al·legat a favor de la literatura popular de la qual ha begut tota una generació, la que va omplir els barris obrers i que ara ronda la cinquantena.

Davant els centenars de representants d'entitats culturals i cíviques, polítics de diferents institucions i militars uniformats que omplien el Saló Gòtic, Pérez Andújar ha repassat la literatura barata del quiosc, la de les revistes, les novel·les lleugeres i els còmics. “Barcelona és la ciutat dels quioscos, que són les llibreries del pobre”, ha assegurat, després de treure a passejar Vázquez, la família Cebolleta, Carpanta, Ivà, Papus, Nazario, la factoria Bruguera o el Capitán Trueno. Uns productes culturals que, com els blocs del desarrollismo, van créixer per totes bandes coincidint amb la infància de la generació d'Andújar per treure la fam cultural a una classe obrera que, per un moment, es va convertir en protagonista.

En un pregó al qual ha precedit la polèmica per les crítiques del món independentista al pregoner, a qui retreuen les seves opinions contràries a l'autodeterminació dels catalans, l'elogi de la “Catalunya B” ha reivindicat allò que tantes vegades ha estat cridat amb desdeny com a “literatura de sèrie B”. Un gènere del qual, a més, és capital la ciutat que aquest dijous comença les seves festes de la Mercè. “Barcelona és la ciutat dels llibres”, ha reblat el pregoner. “Els llibres reclamant el seu dret etern a la lectura a les parades del mercat de Sant Antoni o amuntegats al terra dels Encants”. Barcelona és una ciutat popular, obrera, suggeria en la metàfora literària Pérez Andújar.

A aquests obrers també els ha felicitat les festes. “La gent dels blocs, dels túnels, obreres i obrers, modestos comerciants, convertint un solar en un ambulatori, fent amb les seves pròpies mans l'estat del benestar, perquè per a això eren mà d'obra”, ha assegurat. Amb l'exaltació del paisatge urbà de barri, de la contracultura, l'obrerisme de l'entrepà –“les obreres i els obrers de Barcelona que alçaven el puny aixecaven el bocata, perquè un és només el que és”, ha apuntat–, l'escriptor portava al present l'època en què barcelonins i barcelonines nascuts a qualsevol lloc van sentir estar conquistant la democràcia.

Aquesta conquesta de la democràcia des de baix, on “baix” vol dir des dels barris dels blocs, és l'imaginari al que apel·la constantment Barcelona en Comú i l'alcaldessa Colau, embrancats en la construcció d'una alternativa política amb forma de partit-moviment. Però Pérez Andújar, rebel, ha tingut temps per a recordar a l'equip de govern que la internacional dels blocs, a base de desenganys, s'ha fet exigent. “El canvi climàtic és l'únic canvi real que s'ha produït en els últims temps”, ha llançat amb acidesa.

Després d'això, s'ha encordat d'aquells que segueixen empresonats, “als que quan van començar les retallades d'aquesta maleïda crisi el primer que els van retallar va ser el berenar”. També dels que estan privats de llibertat al CIE i dels que “en comptes de catifa a casa tenen manta al carrer”. “La Barcelona que vol ser-ho però no la deixen”, ha descrit el pregoner.

Pregó alternatiu

Mentre Pérez Andújar pronunciava el seu pregó al Saló de Cent, a la plaça Pla de Palau diferents associacions independentistes han celebrat un pregó alternatiu, a càrrec de l'actor Toni Albà. La polèmica per l'elecció de Pérez Andújar per part del consistori de Colau va desencadenar un moviment que ha acabat convocant a centenars de persones a un acte festiu de connotació independentista i crític amb el govern municipal, en què el còmic ha representat el personatge del Rei Felip V.

L'actuació d'Albà s'ha convertit en una punyent crítica contra les política portades a terme pel govern barceloní, repassant les principals polèmiques a les quals Barcelona en Comú s'ha enfrontat en tot just un any i mig de trajectòria, i també contra altres grups de l'oposició, com Ciutadans. L'acte ha conclòs en to més polític, quan l'actor ha deixat de caracteritzar-se com monarca i ha retret a Pérez Andújar el que ha considerat “insults” contra els independentistes.

Etiquetas
stats