eldiario.es

9

CATALUNYA

El 12-M es belluga amb alegria pel centre de Barcelona

La manifestació, menys multitudinària que l'any passat, ha tingut un to festiu, protegonitzada sobretot pels afectats per la hipoteca.

Al final del recorregut, part dels manifestants s'ha dirigit a un nou centre social okupat al Casc Antic.

Imagen de la manifestación en Barcelona en motivo del segundo aniversario del 15M. /CARLES PALACIO

El color verd de la PAH ha protgonitzat la manifestació d'aquest 12-M / Carles Palacio

El verd ha estat el color predominant a la manifestació d'aquest 12-M. La quantitat de gent que s'ha anat apropant a la plaça aquest cap de setmana, a les xerrades, debats i punts d'informació, ha estat significativament inferior als últims dos anys, però els activistes ho expliquen: "Estem treballant en altres espais". La PAH és un d'aquests espais, probablement el que acumula més victòries –que són el que es volia d'estacar enguany– i un dels que més empeny el moviment cap endavant.

La capçalera de la manifestació al Passeig de Gràcia / João França

La capçalera de la manifestació al Passeig de Gràcia / João França

Els milers de persones que han recorregut el centre de Barcelona ho han fet en un ambient festiu. Les persones afectades per la hipoteca han ballat i cantat tot el camí, intercalant-hi crits de "Sí que es pot", "Escrache" o "El proper desnonament, que sigui a la Moncloa". La música ballable que han triat per acompanyar la protesta i el bon temps hi han col.laborat.

Membres de la Marea Roja en defensa de la cultura ballant a la manifestació / João França

Membres de la Marea Roja en defensa de la cultura ballant a la manifestació / João França

"Això no és un aniversari, és un període de lluita intensa. No es tracta d'apagar espelmetes sinó de pensar un altre model de societat", cridaven des del camió. Més enllà del que té de simbòlica la data, el moviment segueix desenvolupant propostes. Enguany pren força, per exemple, la proposta de la renda bàsica universal, que ha estat el centre de la protesta dels Iaioflautas, que portaven una pancarta on es llegia "Renda bàsica, vida digna".

Durant la manifestació s'han repartit bitllets de 700 euros amb els que es representava un mes de renda bàsica / João França

Durant la manifestació s'han repartit bitllets de 700 euros amb els que es representava un mes de renda bàsica / João França

Un altre dels col.lectius amb presència a la manifestació, amb les seves banderes vermelles, ha estat la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute. El 15-M del 2011 aquesta plataforma no existia i, de fet, no va ser fins el març de 2012 que es va configurar com a tal. No obstant, avui ja han aconseguit que alguns municipis publiquin els seus pressupostos i adoptin més transparència.

El bloc dels Iaioflautas tancava la manifestació / João França

El bloc dels Iaioflautas tancava la manifestació / João França

Al final de la manifestació, davant l'Arc de Triomf, part dels manifestants s'ha endinsat al Casc Antic, on s'ha presentat un edifici okupat fa cinc dies per un grup d'activistes que hi volen fer un centre social, el CSOA Barricadas, al carrer Sant Pere Més Baix. Els ocupants ho han definit com un "habitatge polític". "Expropiem el que per lògica en pertany a tots, i no només pel dret humà a l'habitatge. Volem donar alternatives reals al capitalisme", han afirmat. Volen centrar l'activitat a l'edifici, propietat de l'ajuntament, en diversos eixos, entre ells la sanitat, amb un centre d'atenció primària autogestionat.

Edificio ocupado en Barcelona situado en la calle Sant Pere / Fotografía: João França

L'edifici okupat al carrer Sant Pere Més Baix / João França

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha