Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

El Consell Social de la UPC ratifica l'acomiadament de més de 300 treballadors

Unes dues-centes persones s'han protestat durant la reunió del Consell Social de la UPC, que ha ratificat els pressupostos restrictius previstos per al 2013. (Foto: Pau Rodríguez)

Pau Rodríguez

Barcelona —

La Universitat Politècnica de Catalunya tira endavant els pressupostos per al 2013 que deixaran sense feina a uns 90 treballadors interins del Personal d'Administració i Serveis i a més de 200 professors associats -sobre el paper, només 132, ja que es compta a jornada complerta. El Consell Social de la universitat ha ratificat aquest dimarts la mesura que ja va aprovar divendres passat el Consell de Govern, i que suposa una retallada de la despesa de 32,5 milions d'euros. Al moment de certificar-se la tisorada, més de dues-centes persones, entre empleats i estudiants, es concentraven a l'exterior de la seu de la secretaria d'Universitats i Recerca de Catalunya per mostrar el seu desacord amb els acomiadaments.

Des de la direcció de la UPC es presenta la retallada en la despesa del capítol de personal com una mesura inevitable. La universitat calclula que els ingressos de la universitat cauran en un 10,4%, en part a causa de la reducció dels diners provinents de la Generalitat (en un 11,3%) i del Govern central (en un 30%), i a més, el dèficit amb què es va tancar l'exercici del 2012, de 10,9 milions d'euros, s'haurà de sumar al total acumulat. De manera que el dèficit de la UPC es troba a dia d'avui en 110,9 milions d'euros, de llarg el més elevat de Catalunya.

Des del comitè d'empresa són conscients de la situació límit de la universitat, i entenen que s'han de prendre mesures, però denuncien la manca d'informació. “Porten dos anys retallant i encara no han reunit tots els òrgans de participació de la universitat per decidir tots junts com podem solucionar la situació en què es troba la UPC”, es queixava Sergi Fillet, membre del comitè d'empresa, que troba “indignant” que encara no els hagin comunicat “qui va al carrer”.

Des de la UPC es va canviar ahir a última hora el lloc on s'havia de reunir el Consellper evitar una possible manifestació -estava previst que fos al rectorat, a zona universitària-, però la decisió in extremis no ha servit de gaire. Prop de 300 persones han tallat un dels sentits de la Via Laietana de Barcelona, carrer on s'ubica la secretaria d'Universitats, per corejar el lema “no permetrem cap acomiadament”. Durant la protesta s'han viscut moments de tensió, quan alguns estudiants han intentat entrar a l'edifici i els Mossos d'Esquadra ho han evitat fent ús de les porres.

El fet que sigui el Consell Social el que hagi de donar el vistiplau als pressupostos -aprovar-los és una de les seves principals funcions- genera especial rebuig entre els afectats precisament perquè al president del Consell, Joaquim Boixareu, se li ha acabat el mandat i, a més, està imputat pel cas Nóos. Els representants dels estudiants ja van portar divendres passat al Consell de Govern una resolució que instava a aquest òrgan a nomenar un nou president del Consell Social.

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats