Una ètica i una política que vagin de la mà: més enllà del pujolisme
El president Pujol ha parlat tant de la necessitat de valors com de la difícil relació entre l'ètica i la política. Avui assistim a la seva falta de coherència per no complir amb els valors i principis que sempre ha defensat i promogut en la vida personal. Però potser la gran objecció a la seva trajectòria té més a veure amb les seves polítiques que amb la seva vida personal. No es vol acceptar haver de fer una política contrària a la pròpia ètica. Si avui hi ha una reivindicació d'ètica i d'altres maneres de fer política és perquè la política institucional existent no ha aconseguit unir bastant bé les dues esferes. La reflexió ètica no hi té res a fer quan decidim explicita o implícitament que el que guia el nostre comportament individual o col·lectiu és el benefici econòmic, la maximització dels beneficis sense atendre altres criteris.
20:49 h, 26 de septiembre de 2014
La compareixença de Jordi Pujol a la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament de Catalunya s'ha donat per conclosa després de dues hores i mitja en què l'expresident ha reiterat que no és un polític corrupte i que l'herència que va rebre del seu pare el 1980 -i que va mantenir a l'estranger- no provenien d'activitats il·lícites.
Després d'exposar la seva versió, l'expresident s'ha mostrat indignat davant les preguntes d'alguns grups parlamentaris, als qui ha acusat de voler crear una “causa general” contra ell i contra Convergència. La resposta irada de Pujol ha generat al seu torn estupor entre els diputats, que li han recordat que la seva intenció és arribar a la veritat pel que fa a aspectes de l'herència -com el seu origen- o l'enriquiment d'alguns dels seus fills amb contractes de la Generalitat a les seves empreses.
20:29 h, 26 de septiembre de 2014
La majoria de partits, excepte CiU, han aprofitat el seu breu torn per retreure a l'expresident Pujol que no hagi donat resposta als seus interrogants i que, en canvi, hagi optat per renyir-los en haver considerat que les seves preguntes no eren pertinents.
“Amb la seva intervenció ha faltat al respecte a la gent que vol explicacions”, li ha traslladat Herrera (ICV-EUiA) a Pujol. “No és hora de donar lliçons morals, sinó de respondre i tornar els diners defraudats”, ha expressat.
Amb la mateixa contundència han intervingut partits com Ciutadans o el PP. La CUP, per la seva banda, ha abandonat la sala abans de la resposta de Pujol.
20:11 h, 26 de septiembre de 2014
En el seu torn de resposta Pujol s'ha mostrat enfurismat per les intervencions d'alguns diputats, a qui ha acusat de “barrejar-ho tot per crear sensació de malestar” contra ell i contra Convergència. Aixecant la veu davant la Cambra ha recriminat a alguns diputats -sense concretar quals- que hagin actuat “amb poca lleugeresa, i per tant poca honestedat”.
Pujol ha afirmat que ell s'ha “despullat” davant del Parlament i davant l'opinió pública, i que com a resposta ha obtingut, segons la seva opinió, “una causa general” contra la seva família i el seu govern durant 23 anys.
“No pensava contestar així”, ha expressat en referència al seu to de veu, “m'excito perquè em fan pena algunes de les coses que s'han dit”.
20:05 h, 26 de septiembre de 2014
Jordi Turull, portaveu del grup de CiU, ha assegurat que després de l'exposició de Pujol “està clar que els fets explicats afecten l'aspecte personal del polític, no l'aspecte polític de la persona”.
Turull ha carregat contra les intervencions dels altres grups parlamentaris, assegurant que “alguns han parlat des de la bilis i han difamat contra tot el que han pogut, tenen el judici fet des del 26 de juliol”.
El portaveu de CiU ha estat especialment dur contra les intervencions de Ciutadans i el PP. “Li han enviat la seva intervenció per WhatsApp per salvar Espanya?”, li ha etzibat Turull a Sánchez-Camacho, i li ha recordat que no ha comparegut per donar explicacions sobre el cas de les cintes de La Camarga.
19:55 h, 26 de septiembre de 2014
David Fernàndez, portaveu de la CUP, ha arrencat el seu torn de paraula amb un “avui sí toca”, ha celebrat que finalment s'hagi demostrat que el conegut com a oasi català “era un femer que feia olor de perfum”. Després d'afirmar que comparteix la majoria de les preguntes formulades per la resta de partits, ha dedicat la seva intervenció ha esmenar un “règim” que, segons ell, ha viscut “en la impunitat quotidiana de la corrupció”.
“Avui ve aquí a comparèixer com un Rato qualsevol”, li ha dit a Pujol, per després afegir que està segur que Pujol sortirà impune d'aquest procés “perquè és un home d'Estat”. En aquest punt ha recriminat a altres partits presents que hagin carregat contra l'expresident sense esmentar altres defraudadors molt propers a ells, “com Emilio Botín, el Rei Joan Carles i els principals directius de l'Íbex 35”.
El representant de la CUP ha conclòs la seva intervenció considerant que el procés independentista és una oportunitat “per enterrar el pujolisme”. “En el viatge a Ítaca -en referència al procés- no té cap seient reservat”, li ha etzibat Fernàndez Pujol.
19:40 h, 26 de septiembre de 2014
El líder de Ciutadans Albert Rivera ha posat èmfasi en les relacions de Pujol amb institucions de l'Estat i l'ha inquerit sobre si ha tingut tractes de favor. “Qualsevol ciutadà se sorprendrà de saber que Hisenda ha tingut un expedient obert 14 anys sobre la seva família”, ha remarcat. “Alguns creiem que en aquest país, que és Espanya, vostè ha tingut un tracte de favor per ser soci de PP o PSOE”, ha dit.
Rivera ha preguntat a Pujol si va triar el moment de la seva confessió perquè sabia que es farien públiques aquestes informacions. “Va trucar a Rajoy el 2012 quan El Mundo va publicar aquelles informacions sobre les investigacions de la UDEF?”, Ha apuntat.
“En aquesta Espanya que vostès no volen, han viscut molt bé”, ha dit, i ha afegit que el discurs de “Espanya ens roba” ja no funciona “perquè els que robaven eren al govern amb les sigles del seu partit”. “No estem davant el cas Pujol, estem davant el cas Convergència”, ha sentenciat.
19:27 h, 26 de septiembre de 2014
Joan Herrera (ICV-EUiA) ha reptat a Pujol a demostrar que la fortuna de la seva família no està vinculada a negocis dels seus fills que es van aprofitar del seu entorn o de comissions il·legals. En al·lusió a la seva resposta a Pasqual Maragall quan va acusar CiU de cobrar un 3% en comissió per concedir obres públiques -“Si estirem de la manta caurem tots”, va dir llavors Pujol-, l'ecosocialista l'ha convidat a “estirar de la manta i que se sàpiga tota la veritat”.
“Va fer alguna cosa quan li va arribar que s'havien aprofitat del seu entorn per fer negocis?”, li ha preguntat Herrera sobre l'activitat dels seus fills. “Vostè ha conegut els noms i cognoms de tot Catalunya, ha conegut tot el país, i em sorprèn que no parlés d'una família tan propera a la seva com per exemple els Sumarroca, que no parlés de la contractació milionària dels seus fills”.
19:21 h, 26 de septiembre de 2014
“No sé si vostè ha estat un polític corrupte, però ja no té credibilitat per dir-ho”, ha afirmat Alicia Sánchez Camacho davant Pujol. La portaveu del grup parlamentari del PP ha acusat d'entrada a Pujol de mentir a tots els catalans, fins i tot a la seva pròpia germana -que va negar conèixer l'existència de la herència-, quan va dir que no havia tingut diners a Suïssa quan l'hi van preguntar en una entrevista a Antena 3.
També ha recriminat a Pujol que hagi confessat “només quan s'ha vist acorralat” per investigacions policials i per la hisenda pública. “És intolerable que mentre els catalans paguen els seus impostos no ho hagi fet durant 30 anys amb part de la seva fortuna personal”. En la mateixa línia, Camacho ha retret a Pujol que defensés la seva voluntat de “fer país” mentre evadia impostos.
Al final de la seva intervenció, Sánchez-Camacho ha acusat Artur Mas de signar demà el decret de convocatòria de la consulta per “tapar” les conseqüències mediàtiques de la compareixença avui de Jordi Pujol.
19:13 h, 26 de septiembre de 2014
El portaveu socialista Miquel Iceta ha recriminat en primer lloc a Jordi Pujol que el seu comportament hagi contribuït a “perjudicar la imatge de la política catalana”. “Aquest no és l'únic cas de delictes i irregularitats que afecten un polític, per desgràcia”, ha afirmat, per després afegir que el seu cas és especialment condemnable “perquè qui els comet és qui ha ocupat els més alts càrrecs del país”.
“El seu engany ha causat un gran mal a la política, a la Generalitat i a Catalunya”, ha manifestat Iceta, que no s'ha quedat satisfet amb la informació transmesa per Pujol, i li ha demanat que aporti els documents “amb tots els ingressos que van escapar al control de la hisenda pública”, així com informació sobre el rendiment de la gestió financera “d'aquests diners des de 1980 fins ara.
19:06 h, 26 de septiembre de 2014
El primer grup parlamentari que ha intervingut després de l'expresident ha estat ERC. La diputada Gemma Calvet ha llançat algunes de les principals preguntes que els grups polítics i l'opinió pública porta formulant des de la confessió de Pujol passat 25 de juliol. “Com s'explica que durant tants anys qui prenia les decisions mantingués la situació de no regularització dels diners? Com va poder desaprofitar les amnisties fiscals? Qui va ser la persona de confiança que va gestionar els diners fins a la majoria d'edat dels seus fills?”, ha preguntat Calvet.
Calvet ha continuat amb preguntes relatives al possible finançament irregular de Convergència. “Creu que s'han cobrat comissions per adjudicar obra publica?”, s'ha dirigit Calvet a Pujol, a qui ha acusat de col·laborar en minar la credibilitat de les institucions catalanes amb la seva irregularitat fiscal.
18:44 h, 26 de septiembre de 2014
Jordi Pujol ha aportat una nova informació sobre el cas de l'herència del seu pare que no va regularitzar. Els diners que Florenci va deixar en un banc fora d'Espanya van ser l'equivalent en dòlars a 140 milions de pessetes. Al que ha afegit: “Amb els anys aquesta xifra va augmentar significativament a causa de les devaluacions de la pesseta”.
18:36 h, 26 de septiembre de 2014
Pujol assegura que el seu pare el va alertar dels costos econòmics per a la seva família que representaria la compra d'accions d'El Correo Català. En les seves memòries va confessar que va ser l'amo ocult d'un diari que va tancar deixant un deute de 4,5 milions d'euros i que es va veure implicat en el cas Casinos, de finançament il·legal de CDC.
18:34 h, 26 de septiembre de 2014
Pujol ha declarat que va tenir molts diners fins a començar la seva carrera política. “Després quan vaig aconseguir influència política vaig tenir molt menys diners”, diu. “Un home en aquestes condicions, amb quaranta anys i molts diners, pot fer moltes coses, tenir un projecte i dedicar esforç i recursos”, ha assegurat. “Jo tenia un projecte que per a mi era prioritari i l'havia començat a escriure en 1958. Es deia construir Catalunya, o fer país”.
18:32 h, 26 de septiembre de 2014
Jordi Pujol ha arrencat la seva intervenció al Parlament explicant la procedència dels diners que el seu pare, Florenci Pujol, li va deixar en herència -fora del testament- a l'estranger. Ha negat que el seu origen fos il·lícit, i ha assegurat que el seu pare els va guanyar com a empleat en borsa i amb les seves relacions amb el sector cotoner. Així doncs, encara que no ha donat detalls de la quantitat rebuda, ha assegurat que “no van sortir de l'erari públic”.
També ha negat haver estat “un polític corrupte”. “He mirat per conciliar interessos de l'administració amb particulars, obrir portes i establir ponts per a determinades inversions o evitar conflictes polítics i socials, això ho he fet i en conjunt estic satisfet d'això perquè és tasca d'un polític de govern”, ha afirmat. “Però per això no he cobrat mai”, ha sentenciat.
17:44 h, 26 de septiembre de 2014
Jordi Pujol ha arribat al Parlament de Catalunya passades les 14 h. Però la seva compareixença a la Cambra catalana, en la comissió d'Assumptes Institucionals, començarà a les 16 h. Tindrà la paraula primer l'expresident, amb un màxim de 30 minuts per desenvolupar la seva intervenció. Després es donarà la paraula als grups parlamentaris, que tindran 10 minuts per formular les seves preguntes. Quan acabin, Pujol podrà respondre'ls i aclarir els seus dubtes. Si ho fa, els partits tindran ocasió de repreguntar, al que l'expresident haurà de respondre breument.
Per aquest ordre, intervindran ERC, PSC, PP, ICV-EUiA, Ciutadans, CUP i CiU. Totes les formacions hi han enviat els seus líders parlamentaris, excepte ERC i PP. Oriol Junqueras ha renunciat a assistir-hi -ho farà la diputada Gemma Calvet-, igual que Alícia Sánchez-Camacho. En el seu cas es dedueix que no es vol exposar-se a possibles crítiques per la seva relació amb Victòria Álvarez.
17:36 h, 26 de septiembre de 2014
El president Pujol ha parlat tant de la necessitat de valors com de la difícil relació entre l'ètica i la política. Avui assistim a la seva falta de coherència per no complir amb els valors i principis que sempre ha defensat i promogut en la vida personal. Però potser la gran objecció a la seva trajectòria té més a veure amb les seves polítiques que amb la seva vida personal. No es vol acceptar haver de fer una política contrària a la pròpia ètica. Si avui hi ha una reivindicació d'ètica i d'altres maneres de fer política és perquè la política institucional existent no ha aconseguit unir bastant bé les dues esferes. La reflexió ètica no hi té res a fer quan decidim explicita o implícitament que el que guia el nostre comportament individual o col·lectiu és el benefici econòmic, la maximització dels beneficis sense atendre altres criteris.
17:20 h, 26 de septiembre de 2014
L'expresident ha arribat cap a les 14 h al Parlament de Catalunya. Han captat la seva arribada les càmeres de TV3, tot i que encara no hi havia massa periodistes als voltants del Parlament. En aquests moments Pujol està reunit amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, al seu despatx. Amb ella ha menjat, segons TV3, i després s'ha quedat preparant la seva intervenció a la Cambra fins a les 16 h.
17:01 h, 26 de septiembre de 2014
Tot apunta que l'expresident Jordi Pujol se cenyirà a la informació que ja va aportar en la seva confessió el passat 25 de juliol, en la qual esmentava una herència del seu pare sense regularitzar durant més de 30 anys. En aquell comunicat, però, no detallava d'on procedien els diners de Florenci Pujol, quina era la quantitat o en quines entitats ha estat dipositat durant tots aquests anys.
Aquests són només alguns dels dubtes que els grups parlamentaris intentaran aclarir després de la intervenció de l'expresident en la comissió d'Assumptes Institucionals. Altres preguntes que hauria de respondre Pujol són qui va ser la persona de confiança encarregada de gestionar l'herència fins a la majoria d'edat dels seus fills, si sabia que el seu fill ha intermediat amb contractistes d'obra de la Generalitat o quin ha estat el grau de coneixement d'aquest diners a Convergència.