Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

La Generalitat avança en la compra de paperetes per eleccions mentre manté el misteri sobre l'1-O

Turull, Ponsatí, Puigdemont i Junqueras a la passada reunió de Govern

Oriol Solé Altimira

La Generalitat, després d'anunciar un tancament informatiu sobre qualsevol pas cap al referèndum previst per l'1 d'octubre, ha formalitzat aquest dilluns el procés administratiu previ a la compra de paperetes i material electoral per unes eleccions al Parlament. L'Executiu català ha homologat les quatre empreses que opten a fabricar el material pels comicis autonòmics. Així ho ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Es tracta d'un acord marc que ha promogut la conselleria de Governació. Està valorat en el seu conjunt en 897.000 euros, segons indica el web de contractació pública de la Generalitat, i el formen quatre lots: un de sobres electorals; un altre de paperetes; un tercer de manuals d'instruccions per a membres de meses electorals i un últim per a impresos electorals.

El material per a les eleccions al Parlament, del qual ha informat en primer lloc l'edició digital de La Vanguardia, es va començar a licitar i publicitar el març d'aquest any. Aleshores la Generalitat va assegurar que no tenia res a veure amb la celebració del referèndum d'independència que ha anunciat per a l'1 d'octubre. L'homologació de les empreses que opten al concurs es va fer el passat 8 de juny.

Fonts del Govern han explicat que aquesta publicació al BOE no suposa encara cap compra, sinó que dóna compte de les empreses que han estat homologades per fer la comanda quan es decideixi formalitzar l'adquisició del material electoral. La llei de contractació pública dóna un termini de quatre anys per formalitzar un acord marc com el que ha fet servir la Generalitat per adquirir paperetes.

Segons el web de contractació de la Generalitat, opten a quedar-se amb el contracte dels sobres dues empreses, Tompla Industria Internacional del sobre S.L. i Domènech Mirabet S.A., mentre que el lot de les paperetes se'l disputaran Impresiones Transkrit S.A. i Formsystem Documentos Inteligentes S.L.U.

El contracte pel manual d'instruccions per als membres de les meses se'l quedaran o bé la firma Impressions Transkrit S.A. o bé Formsystem Documentos Inteligentes S.L.U. Per a l'últim lot, el dels impresos electorals, només s'ha habilitat una única companyia: FormsystemDocumentos Inteligentes, SLU

Els partits independentistes contemplen, en l'articulat de la llei del Referèndum, la convocatòria immediata d'eleccions al Parlament si el 'no' guanya el referèndum. D'altra banda, dins del sobiranisme, algunes veus com el tinent d'alcaldia de Barcelona (BComú), Jaume Asens, han proposat en el passat celebrar un referèndum d'autodeterminació organitzat per la Generalitat i les eleccions el mateix dia.

Del qur no se sap res encara és del contracte per a les urnes o les paperetes del referèndum després que el primer concurs quedés desert –cosa que no va frenar la querella que va interposar la Fiscalia contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i que ja investiga el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

De fet, dimarts passat, en la seva primera roda de premsa com a conseller de Presidència i portaveu, Jordi Turull va explicar que no s'havia activat la compra directa d'urnes i que, en qualsevol cas, s'informaria d'ella quan es completés. “L'administració de la informació la gestionarem nosaltres en el moment en què creguem millor per la causa”, va dir Turull.

També dimarts passat, la competència sobre processos electorals –que a la pràctica equival a la competència per comprar urnes per l'1-O- va passar de les mans de Borràs (PDECat) al vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras (ERC).

Etiquetas
stats