Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'abstenció a la investidura de Rajoy anima el PSC a repensar la seva relació amb el PSOE

Iceta i Parlon (PSC) reiteren la seva voluntat de trencar la disciplina de vot del PSOE

Arturo Puente

El previsible canvi de criteri del PSOE respecte a la investidura del candidat del PP a la presidència, Mariano Rajoy, ha reobert un vell front amb el PSC que es donava per superat. L'abstenció que diferents barons autonòmics i la gestora promouen no és assumida per cap dels dos líders que competeixen per la primera secretaria del PSC, que ja han anunciat que els diputats del seu partit al Congrés mantindran el seu 'no' a Rajoy.

Però la bretxa entre les dues formacions aliades va més lluny del possible vot diferent en la investidura. L'actual direcció del partit encapçalada per Miquel Iceta, que va representar el principal puntal de l'exsecretari general, Pedro Sánchez, no ha dissimulat el seu disgust amb l'operació per apartar-lo. Mentre, la seva competidora en les primàries de dissabte, Núria Parlon, ve instant el partit a “replantejar” la seva relació amb el PSOE. L'obert per l'alcaldessa de Santa Coloma és un debat que pren força de cara al proper congrés del PSC, encoratjat pel gir dels seus socis i per la necessitat d'articular una alternativa clara de tall federal per fer front al creixement d'En Comú Podem.

En un partit que fa bandera de l'acord ningú planteja una ruptura amb el PSOE, però la candidata a liderar el PSC i alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, va presentar aquest dilluns propostes als estatuts i ponència política, que es debatran en el congrés, cridant a “obrir el debat i actualitzar” els protocols de convivència entre tots dos. En les seves propostes Parlon subratllava el caràcter autònom del partit dels socialistes catalans, i marca un perfil de clara diferenciació respecte al socialisme espanyol.

“Hem d'ajudar al fet que la crisi del PSOE no acabi de la pitjor manera possible”, explica Parlon. “Per això volem revisar el protocol de relacions entre PSC i PSOE, que està intacte des del 78, sobretot en la línia de definir l'autonomia del PSC i de poder mantenir posicions que ens facin créixer a Catalunya”. Per a l'alcaldessa de Santa Coloma és necessari que el partit català pugui sostenir idees diferents al PSOE “no només en la qüestió nacional, sinó també en la social i econòmica”.

La candidatura de Parlon ni tan sols tanca la porta a una futura constitució d'un grup propi al Congrés. “És un tema que surt de forma recurrent”, recorda la candidata, “hi ha gent que pensa que el grup ens aniria bé per tenir un perfil polític diferent i també hi ha qui pensa que hem de tenir més pes dins del PSOE”. La seva proposta, de moment, és portar el debat sobre el grup a la militància i els diputats en el marc del congrés, al qual espera arribar com a primera secretària. Mentrestant, reclama amb fermesa que el partit “pugui visibilitzar que en alguns moments no tenim un posició coincident al 100%”.

Abstenció a la investidura

Guanyi qui guanyi a les primàries d'aquest cap de setmana, el PSC mantindrà el seu 'no' a Rajoy a la investidura. Si el PSOE continua la seva actual trajectòria i concedeix una abstenció a Rajoy, serà la segona vegada que socialistes catalans i espanyols votin de forma diferenciada. L'anterior topada es va produir al febrer de 2013, quan 13 diputats –tots menys Carme Chacón, que no va participar– d'un PSC comandat per Pere Navarro van recolzar una resolució de CiU que instava el Govern de Rajoy a negociar un referèndum.

En aquesta ocasió serà el suport tàcit a un Govern del PP el que separi les formacions que comparteixen el grup socialista, encara que de nou la qüestió nacional tornarà a planejar. “Seria bo que el PSOE entengués quina raó ens porta a votar no a Rajoy”, explica la secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp. “És impensable que des de Catalunya donem la investidura Rajoy, que no ha fet res per abordar el gran problema territorial que té sobre la taula i que ha mantingut una posició tancada al diàleg”.

Escarp, del sector més proper a Iceta, rebaixa la intensitat del debat sobre la relació amb el PSOE assegurant que “sempre es pot parlar de tot, però cap decisió es pot prendre en calent”. Segons defensa, una proposta federal com la del PSC necessita tenir sempre present “el que pensen els altres”, pel que la seva aposta és “més per influir que per trencar”.

Advertiments des de la gestora

Des del partit català no tenen cap dubte que els set diputats del PSC votaran en contra de Rajoy, malgrat les advertències llançades aquest dilluns a la gestora del PSOE. El secretari d'Organització del PSOE, Mario Jiménez, va disculpar l'anunci del 'no' dels catalans pel procés de primàries en què està immers el partit, però va assegurar que un cop es decideixi qui ocuparà la primera secretaria, s'obrirà “una reflexió” sobre “si és compatible o congruent” mantenir el 'no'.

Durant les darrers dies, les al·lusions al fet que una acció com l'anunciada pel PSC constituiria un trencament de la disciplina de vot han estat freqüents. “Quan parlen de disciplina de vot suposo que es refereixen als seus disputats, no a nosaltres, que som un partit diferent”, respon Parlon a la gestora. Per a l'aspirant, que des del PSOE es tensi la corda per portar el PSC a les seves posicions és un error, perquè “afecta al paper que ha de jugar el socialisme a donar-li el govern al PP”.

Etiquetas
stats