Són moltes les raons que fan desafortunada la campanya #TotsSomLeoMessi impulsada pel Futbol Club Barcelona fa pocs dies a les xarxes socials. Evidentment no tots som Messi, tot i ser recurrent la identificació amb figures d’èxit per a generar falses expectatives vitals. L’aspiració a ser-ho és un excel·lent fre de la indignació davant tanta desigualtat anestesiant qualsevol aspiració a una mica més d’equitat social. L’adoració dels jugadors de futbol ha arribat a la categoria del culte al vedell d’or.
Allò greu de la campanya, més enllà d’una lectura idolàtrica i una cultura del seguidisme a ulls clucs, és que suposa una cas clar d’apologia del frau fiscal. Com hem denunciat des de la Plataforma per una fiscalitat justa, “aquesta campanya contribueix a un clima social que justifica i tolera el que ha estat ja declarat per un jutge delicte contra la Hisenda Pública. Un cop establert el veredicte, qualsevol defensa del defraudador suposa mostrar que es troba en igualtat de condicions que el contribuent mitja qui té tots els recursos a l’abast per a eludir i evadir el pagament d’impostos, generant confusió social”. La petició del Futbol Club Barcelona a tots els seguidors de fer-se fotografies de suport a un defraudador fiscal suposa un insult a l’esforç de les classes mitjanes i treballadores que són les que, amb les aportacions a l’IVA i a l’IRPF, sostenen la gran majoria dels ingressos públics
La categoria d’apologia del frau fiscal no existeix en terminologia jurídica com sí que existeix l’apologia del odi o del terrorisme. El nostre objectiu però ha de ser el de revertir el clima social que tolera i justifica les actituds d’escapoliment, aprofitament i saqueig de les arques públiques. Aquest és el treball constant de pedagogia que la Plataforma per una Fiscalitat Justa a Catalunya porta fent els darrers 6 anys entorn a la necessitat de tenir contribuents exemplars i un sistema fiscal més just. I evidentment genera els seus fruits. En el darrer Eurobaròmetre del Parlament Europeu, els ciutadans europeus expressen com a tercera prioritat de treball de la Unió Europea, després de la lluita contra el terrorisme i l’atur, la lluita contra el frau fiscal. Si el 75% dels enquestats a Europa es declara a favor d’augmentar-la, a España la xifra arriba al 89%. No és perquè si que el recent escàndol dels Panama Papers va acabar amb la dimissió del ministre d’industria Manuel Soria. Sense un clima a favor, ningú assumeix responsabilitats.
Alhora, com afirmàvem en el nostre comunicat, considerem necessari demanar equitat en el tractament davant la hisenda pública. Però si aquest greuge, que suposadament justifica la campanya del FCB, es dóna, la solució no passa per elevar certs contribuents a la categoria de màrtirs, sinó per exigir un sistema fiscal just i solidari en tot moment i per a tothom. Cal recordar una vegada més que ‘el frau fiscal és una xacra que erosiona greument la capacitat dels Estats per garantir els drets socials bàsics i les polítiques destinades a alleugerir la situació dels més vulnerables. La fermesa contra el frau fiscal des de qualsevol estament social i polític demostra el compromís amb societats més justes i solidàries.’
La campanya del Barça fa un flac favor a la societat, als seus socis i seguidors i al mateix Leo Messi, qui pot veure truncada una carrera de somni per un clar error del qual encara no ha estat capaç ni de demanar perdó. Posarem línies vermelles o tot està permès per poder retenir el millor jugador de futbol de tots els temps?
El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.
Llegir Opinions en català aquí.