Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

El “procés” porta l'himne espanyol a plaça Sant Jaume

Siscu Baiges

Veure tantes banderes espanyoles a la plaça de Sant Jaume, a Barcelona, ja impressionava el divendres 6 de desembre. Però quan van sonar els acords de l’himne nacional (“estatal”?) espanyol vaig quedar superat.

Com hem arribat fins aquí?

Fa molts anys que no m’agrada que l’himne de “Els Segadors” serveixi de cloenda de qualsevol acte. Sigui un congrés del PSC, la Universitat Progressista d’Estiu o una manifestació contra les retallades de l’Estat del benestar. A més, la lletra de “Els Segadors” em sembla agressiva i gens “gandhiana”. Si mai no som un país independent, proposo un redactat més pacifista i constructiu de l’himne català. Allò de que “tremoli l’enemic” fa més per un videojoc de “zombis” assassins que per una afirmació de principis que identifiquin una comunitat, país, nació, Estat, o el que siguem.

El “procés” independentista està generant monstres. D’un costat, ciutadans que no accepten la legitimitat de cap opció que no sigui la independentista i que fan seva la convicció d’Oriol Junqueras: “Entre esquerra i Catalunya, Catalunya!”. Acabem de tenir un nou exemple arran de la negativa d’Amnistia Internacional a organitzar una entrega de premis de l’associació sota l’empara dels parcials actes del Tri centenari i la resposta irada produïda a les xarxes socials. “Esborra’t d’Amnistia” va ser el “hastag” creat per acollir tots els que subscriuen la resposta a la nova dicotomia: “Drets Humans, Catalunya? Catalunya!”.

A aquestes reaccions ja ens hi hem acostumat últimament. Però els de l’altra costat ens han desbordat, també. Posar a tot drap l’himne espanyol a la plaça de Sant Jaume com a cloenda d’un acte de defensa de la Constitució és tota una novetat.

No recordo en els quasi quaranta anys de pau democràtica i nombroses manifestacions viscudes a la plaça de Sant Jaume que mai no s’hagin escoltat les notes d’aquest himne a la porta del Palau de la Generalitat.

El “procés” és el títol d’una novel.la que Kafka va deixar sense acabar. Ja veurem com acaba el nostre “procés”. Kafkià ho és força, no us sembla?

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats