TMB esperarà a pactar el conveni del metro abans de revelar els sous de l'etapa PSC-ICV
TMB, l'empresa pública de transports de Barcelona, lliurarà Catalunya Plural els noms i salaris del seu personal fora de conveni, tal com li va exigir la comissió de Garantia d'Accés a la Informació Pública (GAIP) per primera vegada al juliol de 2016 . Així almenys ho ha manifestat la pròpia empresa en una carta enviada el dimecres a aquest diari. Ho farà, això sí, retorçant el compliment de la llei de Transparència segons els interessos polítics del govern de Barcelona en Comú i el PSC davant el conflicte laboral que té lloc a l'empresa.
Segons manifesta a la carta el conseller delegat de TMB, Enric Cañas, l'empresa ha de lliurar en els pròxims dies la informació relativa als treballadors fora de conveni entre els anys 2011 i 2016. No obstant això, la mateixa informació entre 2007 i 2010, corresponent al últim govern municipal PSC-ICV, es mantindrà oculta fins al dia 15 de juliol, segons indiquen. Un marge suficient perquè el conflicte laboral al Metro hagi acabat i el nou conveni s'hagi signat.
TMB s'ha vist obligada a acceptar el lliurament de la documentació reclamada després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) aixequés, el passat mes d'abril, les mesures cautelars contra la resolució de la GAIP del 7 de juliol del 2016. 163 càrrecs de l'empresa van portar a títol particular la resolució als tribunals amb l'objectiu de deixar-la sense efecte. Els demandants van reclamar mesures cautelars, que el tribunal va acceptar en primera instància, per després aixecar-les i condemnar els directius a pagar les costes pel recurs interposat.
A partir d'aquí la sala haurà de pronunciar-se sobre el fons de la demanda, sobre si la resolució s'ajusta o no a dret però, mentre això passa, la resolució és ferma i d'obligat compliment. A diferència d'ocasions anteriors, TMB assegura ara que la complirà.
Què ha canviat? El conflicte laboral entre els treballadors i l'empresa a compte de la negociació dels convenis, primer de Bus i ara de Metro, ha estat una raó central del reiterat incompliment de la transparència en l'empresa. Així ho va reconèixer la mateixa presidenta de TMB i regidor de mobilitat de Barcelona, Mercedes Vidal, en declaracions a Catalunya Plural a l'agost passat, quan va assegurar que “fer transparent una empresa tan opaca com TMB no és gens senzill, i menys en plenes negociacions de els dos convenis col·lectius, de bus i metro ”.
Segons fonts dels treballadors, la direcció sempre ha temut que les revelacions derivades d'aquest cas poguessin encendre més els ànims a l'hora de negociar. No obstant això i malgrat la vaga que els treballadors porten a terme aquestes setmanes, tant l'empresa com els sindicats preveuen que l'acord s'assoleixi abans de l'estiu. Com a límit més llunyà, diverses fonts laborals parlen de juliol, tot i que la majoria són molt més optimistes i consideren que podria haver nou conveni en les pròximes setmanes.
Per la seva banda, la direcció de TMB al·lega una falta de temps per a “elaborar” la informació reclamada. Segons asseguren en la seva carta, l'empresa estava elaborant la informació abans de la suspensió cautelar del TSJC, però va deixar d'elaborar-la amb la suspensió, encara que el jutge en cap cas ho reclamava. Segons la versió de la direcció, ara necessiten dos mesos mes per tenir a punt la informació.
TMB ha disposat de 15 mesos, des de l'entrada de la petició en els seus registres, per preparar la informació reclamada. Tant és així que al desembre de l'any 2016 va assegurar que disposaria d'ella per al 30 d'abril passat. Si l'empresa pública compleix amb la data marcada haurà trigat prop de 500 dies a atendre la petició, quan la llei de transparència dóna 30 dies de termini des de l'admissió de les sol·licituds.
Superat els límits legals tots aquests mesos, l'empresa torna a escudar ara en la manca de temps per no lliurar la documentació relativa als anys compresos entre 2007 i 2010, l'etapa en què el PSC i ICV, actuals socis al govern barceloní , van governar per última vegada l'empresa. Segons va revelar La Vanguardia el març passat, va ser llavors quan els sous de la cúpula directiva van aconseguir cotes rècord, amb una mitjana de 139.000 euros. Va ser durant aquests mateixos anys quan tres directius van arribar a percebre 200.000 euros anuals.