Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Diputació de Barcelona va repartir fons de cooperació entre entitats acabades de constituir

El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve

Pere Rusiñol

Algunes de les empreses i entitats beneficiàries de fons de cooperació al desenvolupament de la Diputació de Barcelona es van constituir tot just uns mesos abans de la concessió dels contractes i era impossible que expliquessin, per tant, amb cap tipus d'experiència prèvia en projectes de cooperació, segons la documentació revisada per eldiario.es/Catalunyaplural.cat.

Les retallades han afectat molt a la cooperació al desenvolupament, que compta ara amb molts menys recursos que abans de la crisi. I en aquest context, la Diputació de Barcelona -una de les institucions pioneres de cooperació a Espanya- promou de forma activa des del 2012, després d'assumir-ne CiU la direcció, el repartiment d'aquests fons entre empreses i fundacions privades, el que també va en detriment dels actors tradicionals del sector i molt particularment de les ONG.

Almenys un milió d'euros de fons de la Diputació de Barcelona per a la cooperació al desenvolupament ha anat a empreses i patronals catalanes des del 2012. La Diputació de Barcelona sosté que està aplicant el “model anglosaxó”, en què el sector privat té un pes creixent en la cooperació al desenvolupament. Però aquí els beneficiaris no tenen necessàriament experiència en cooperació, sinó que sovint es tracta d'empreses i patronals en procés d'internacionalització i de conquesta de nous mercats en els països pobres, especialment el Magrib i Amèrica Llatina.

La mecànica, aquí, ha estat molt poc anglosaxona: part d'aquests fons de la cooperació s'ha vehiculat a través de successius contractes menors -per tant, sense publicitat ni concurrència- a unes poques empreses catalanes sense cap experiència en cooperació.

En algun cas, aquestes empreses han obtingut finançament simultani per múltiples vies -contractes directes de la Diputació, però també contractes encarregats per altres entitats finançades per l'entitat supramunicipal de Barcelona- per a projectes similars. En ocasions, directius de la mateixa empresa fins i tot han emès factures al seu nom, amb la qual cosa almenys en aparença es respectava la quantia màxima per als contractes menors -18.000 euros més IVA-, que no requereixen publicitat.

I més encara: tot i la reducció dels recursos disponibles i, per tant, la creixent competència internacional per captar fons per a projectes de cooperació al desenvolupament, algunes de les entitats elegides per la Diputació de Barcelona sense concurs ni convocatòria pública s'havien constituït molt poc abans de rebre els fons.

Un dels casos més significatius és la recent subvenció atorgada a l'associació hondurenya ECOSDE per a l'elaboració de “plans de cohesió social i seguretat” i “l'avaluació dels projectes de cooperació al desenvolupament de la Diputació de Barcelona a Hondures”. Aquesta entitat es va constituir formalment el 12 de desembre de 2014, segons l'escriptura pública, i molt pocs mesos després, al març de 2015, va obtenir ja d'una tacada 83.000 euros de la Diputació pels projectes esmentats i per la via de la concessió directa ; és a dir, també sense cap tipus de concurrència.

Per posar la quantitat en context: cap de les subvencions concedides per la convocatòria pública anual de la institució per a cooperació al desenvolupament des de 2012 ha superat els 75.000 euros. La nounada ECOSDE s'ha endut, per tant, més que totes elles i, a més, a dit, sense ni tan sols haver-se hagut de presentar a cap molest concurs.

No és l'únic cas de constitució just abans de rebre els fons. A Catalunya, una de les empreses de referència de la Diputació de Barcelona per vehicular fons de cooperació al desenvolupament ha estat Voltia Solutions, SL, especialitzada en eficiència energètica i instal·lació de maquinària. Segons les dades aportades al Registre Mercantil, aquesta empresa es va constituir el 10 de desembre de 2013 amb 3.100 euros de capital i ja en 2014 va rebre un mínim de 59.000 euros dels fons de cooperació de la Diputació de Barcelona, segons la documentació analitzada per eldiario .es / Catalunyaplural.cat . Els fons es van atorgar a través de tres encàrrecs sense concurs.

L'administradora de Voltia Solutions, SL, Carme Mullerat, té altres dues empreses sense cap relació amb la cooperació al desenvolupament: Mullerat Gestions, SL, que es dedica a l'assessoria fiscal i financera, i MIBA Patrimonial, SL, l'objecte és la compravenda immobiliària.

eldiario.es/CatalunyaPlural.cat va sol·licitar divendres passat, dia 15, aclariments per escrit a la Diputació de Barcelona sobre els fons de cooperació al desenvolupament. Un portaveu de la institució va ajornar qualsevol contacte fins a la setmana que ve al·legant que Jordi Castells Masanés, director de Relacions Internacionals i responsable dels programes de cooperació al desenvolupament, estava de viatge, encara que diversos testimonis l'han vist a Barcelona amb posterioritat a aquestes explicacions .

Castells Massanés va ser nomenat en 2012, promogut per Jordi Matas, llavors coordinador general de l'entitat. Matas va dimitir el 2012 al destapar-se la facturació de la seva empresa amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM), de la qual era coordinador a les ordres de l'avui president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.

La Diputació s'ha limitat a emetre dos breus comentaris a través de Twitter: “Hem destinat 1 M € a través d'empreses i fundacions per a projectes de cooperació al desenvolupament. És un canvi de model. Res més ”. I el segon: “Creiem en el model anglosaxó de vehicular ajuda internacional a través d'empreses del sector. Igual de legítim que fer-ho amb les ONG ”.

Etiquetas
stats