Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La ILP catalana pel dret a l'habitatge i contra la pobresa energètica penja del suport de CiU

Roda de premsa de la PAH, imatge d'arxiu. /ENRIC CATALÀ

João França

Tots els partits del Parlament català a excepció de CiU i el PP es posicionaran aquest divendres a favor de la ILP pel dret a l'habitatge i contra la pobresa energètica. El partit d'Artur Mas no ha expressat la seva posició davant les demandes de la PAH, segons expliquen des de l'entitat. Els populars, per la seva banda, ni tan sols han rebut als impulsors de la ILP. ERC, PSC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP sumen 66 diputats, dos menys dels necessaris per aprovar la legislació.

CiU no es mostra indiferent a les demandes del moviment pel dret a l'habitatge, però totes les mesures que ha plantejat han estat insuficients per la PAH. Ara fa un any van presentar un projecte de llei –que avui es troba en tràmit al Parlament– per sancionar els els pisos buits. La PAH va denunciar, però, que la proposta donava menys garanties que les ja existents actualment en la llei catalana pel dret a l'habitatge. Més recentment, el Govern ha presentat un decret per frenar la compra de pisos de desnonats per part dels fons voltors, però la PAH considera que tampoc és una solució de fons a la problemàtica.

La ILP pel dret a l'habitatge planteja precisament adaptar a la legislació catalana les mesures que es proposaven a la ILP estatal de la PAH i que es van veure bloquejades per la majoria absoluta del PP. La legislació formula mesures de segona oportunitat que puguin ajudar les famílies a superar el deute, mesures per garantir el dret a l'habitatge en condicions socials i també mesures de resposta a les situacions de pobresa energètica.

La PAH reclama que aquesta ILP es pugui tramitar d'urgència, per una banda perquè considera que la problemàtica que aborda és urgent i per l'altra perquè la proposta, que ha aconseguit sumar 70 mil signatures de suport, no quedi en res quan es convoquin eleccions i es dissolgui el Parlament.

Bombers: “Quants incendis són conseqüència de la pobresa energètica?”

“Recordo un servei que va acabar amb l'evacuació d'una persona per inhalació de fums. Era la versió oficial, perquè darrere aquesta inhalació hi havia una senyora gran que cremava unes espardenyes per poder escalfar-se”, recorda un dels bombers que ha participat en la campanya de la ILP. En un vídeo difós aquest dimecres pels impulsors de la iniciativa, ell i quatre companys més relaten com la pobresa energètica, que afecta 32.000 persones a Catalunya, segons els càlculs de l'Aliança, sol estar darrere de molts accidents domèstics en els quals han d'intervenir.

“Quants incendis són conseqüència de la pobresa energètica? No se sap”. A través del vídeo denuncien que fins que no es defineixi aquest problema i s'identifiquin les causes dels accidents, no es podran atribuir a la pobresa energètica, i els responsables polítics podran seguir mirant cap a una altra banda. A partir de la seva experiència assenyalen que l'ús d'espelmes o fogonets, així com la manipulació en general d'aparells domèstics de gas, eleven les possibilitats de patir accidents.

Etiquetas
stats