Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Puigdemont veu “poc plausible” que el Constitucional enviï els Mossos a impedir el referèndum

Puigdemont veu "possible" reunir-se amb Rajoy aquest mes i insistirà en el referèndum

Arturo Puente

El Govern no observa dins de les “hipòtesis plausibles” la possibilitat que el Tribunal Constitucional emeti una ordre contra una eventual convocatòria de referèndum que enviï els mossos a impedir-ho. Així ho ha assegurat el president, Carles Puigdemont, aquest dijous en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha tornat a mostrar la seva voluntat de dur a terme un referèndum fins i tot sense acord amb el Govern espanyol.

El cap del Govern s'ha mostrat convençut que la Generalitat té capacitat per convocar i promoure un referèndum, amb el qual s'ha compromès pel setembre de 2017. Segons Puigdemont, aquesta votació serà vinculant perquè el Govern aplicarà el resultat, tant en el cas d'una victòria del 'sí' com de la del 'no'.

Puigdemont ha rebaixat les possibilitats d'un paper actiu del Constitucional contra la convocatòria del referèndum, fins i tot quan el mes passat l'Alt Tribunal va advertir a les primeres autoritats catalanes sobre la seva possible responsabilitat, fins i tot penal, si violen la paralització de les resolucions sobre el referèndum.

En relació al paper dels funcionaris, Puigdemont ha assegurat que per celebrar la votació “no se li demanarà a ningú que desobeeixi”, sinó que seguiran exercint les seves funcions públiques. D'aquesta manera ha considerat que la seguretat està garantida en tot cas pel “compromís i professionalitat” dels cossos policials, dels quals ha assegurat estar convençuts que actuaran igual en cas de referèndum que quan hi ha hagut grans mobilitzacions o que al setembre 9-N.

Descartat l'eventual impediment, de l'Estat via Tribunal Constitucional, o dels funcionaris via cossos policials, en el capítol d'esculls a l'exercici de l'autodeterminació Puigdemont ha situat un possible 'no' de la CUP als pressupostos.

“Sense pressupostos no es pot continuar”, ha assegurat amb claredat el cap de l'Executiu, ja que dos rebutjos dels comptes “no serien coherents amb el mandat democràtic”. En aquest cas, Puigdemont s'ha mostrat convençut que hauria de donar per finalitzada la legislatura i convocar eleccions.

Malgrat que amb una mà ha col·locat l'espasa de Dàmocles del referèndum sobre el cap de la CUP, amb l'altra ha assegurat que “a la CUP hi ha un interès en tirar endavant els pressupostos”. En aquest sentit, Puigdemont ha assegurat que suposava que la negociació pressupostària entre el seu grup i els anticapitalistes s'està produint. Catalunya Plural, en canvi, publica aquest dijous que fa setmanes que els grups de JxSí i la CUP no es reuneixen per avançar en l'agenda econòmica.

Etiquetas
stats