Comunidad Valenciana Blogs y opinión

La portada de mañana
Acceder
La monarquía cuesta a los españoles mucho más de lo que reflejan sus cuentas
Verano sin mascarillas en el exterior y con vacunas, pero aún con restricciones
Estudiantes y salud mental en la era COVID: "Creía que no podía y me preguntaba si valía para esto"

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'eldiario.es

La Filmoteca d’Estiu torna amb un gran homenatge a Berlanga i les millors pel·lícules de l’any

Fotograma de 'Bienvenido, Mr Marshall'

0

La Filmoteca d’Estiu torna del 30 de juliol al 29 d’agost als jardins del Palau de la Música de València en una edició que comparà amb un 75% d’aforament (712 butaques de les 915 disponibles) i una “certa normalitat” respecta a l’any passat, en què l’aforament va ser del 30%. La primera projecció, el divendres 30 de juliol, a les 22:30 hores, serà ‘¡Bienvenido, Mister Marshall!’ (1952), dirigida per Luis G. Berlanga, amb la col·laboració de Juan Antonio Bardem en el guió, i protagonitzada per Lolita Sevilla, Manolo Morán i José Isbert.

En la presentació del cartell i la programació d’aquest dimarts, el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha destacat que “a més de l’habitual cicle amb les millors pel·lícules de l’any en versió original i la revisió de grans clàssics, la programació de la Filmoteca d’Estiu ret homenatge a Luis García Berlanga l’any de la celebració del seu centenari”. A més, com en edicions anteriors, l’IVC continua apostant per incrementar la subtitulació i la projecció de pel·lícules en valencià. De les dotze pel·lícules programades en 2021, quatre han sigut subtitulades al valencià i ‘La mort de Guillem’ és una producció valenciana i en valencià.

El cartell i la identitat visual d’aquesta edició han sigut creats per Ibán Ramón. El dissenyador valencià ha assenyalat que “els cartells d’enguany segueixen la línia de l’any anterior, una imatge abstracta que interpreta feixos de llum a partir de diferents trames i colors. Una sèrie de cartells que suggereixen una certa estètica cinètica. Explorant els límits de l’ortodòxia cartellística, alguns dels cartells no contenen el text informatiu, a l’espera que l’atzar construïsca diferents murals al carrer, que representen aquesta impressió de moviment, que varie d’una paret a una altra”.

Inauguració amb Berlanga

La sessió inaugural serà presentada al públic amb l’espectacle ‘Bienvenido, Mr. Berlanga’, de JM Gestión Teatral, realitzat per un grup d’actors i actrius i una banda de música, en el qual es recrearan escenes de ‘¡Bienvenido, Mister Marshall!’. La pel·lícula es podrà tornar a veure el dissabte 31 de juliol en el mateix horari.

Conformat per dotze pel·lícules i 27 projeccions, la programació de la Filmoteca d’Estiu 2021 es divideix en tres cicles: ‘Berlanga i la comèdia’ ‘Collita de premis’ i ‘Aniversaris cinèfils’.

Dins de les activitats commemoratives de l’Any Berlanga figura el cicle ‘Berlanga i la comèdia’, organitzat en col·laboració amb l’Aula de Cinema de la Universitat de València. El cicle no només recull pel·lícules de Berlanga, sinó també comèdies europees i espanyoles que li van servir d’inspiració o van ser dirigides per directors de la seua generació o per mestres del cinema admirats pel cineasta valencià.

Aquest cicle ha arrancat en ‘Nits de Cinema’, que s’està celebrant al claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. Entre el 19 i el 23 de juliol es projecten ‘Atraco a las tres’ (1962), de José María Forqué; ‘La marrana’, de José Luis Cuerda (1992), i la ‘Trilogia nacional’ de Berlanga sobre la transició democràtica: ‘La escopeta nacional’ (1978), ‘Patrimonio nacional’ (1981) i ‘Nacional III’ (1982).

El cicle prossegueix en la Filmoteca d’Estiu amb quatre pel·lícules. A més de ‘¡Bienvenido, Mister Marshall!’ (30 i 31 de juliol), s’han seleccionat títols amb repartiments corals o amb ecos estivals. ‘Passaport per a Pimlico’ (1949), de Henry Cornelius, una comèdia britànica rodada als estudis Ealing, que es projectarà amb subtítols en valencià (3 i 5 d’agost). ‘Novio a la vista’ (1954), de Luis G. Berlanga, una comèdia d’amors juvenils a l’estiu, rodada a Benicàssim, també amb guió de Juan Antonio Bardem (14 i 15 d’agost). Finalment, es projecta el clàssic francés ‘Las vacaciones del señor Hulot’ (1953), de Jacques Tati, un cineasta molt estimat per Berlanga (16, 17 i 19 d’agost).

El cicle continuarà al setembre, ja dins de la programació de la Filmoteca de València, amb la projecció, entre altres, de ‘Calabuch’ (1956), primera pel·lícula de Berlanga rodada a Peníscola; ‘Milagro en Milán’ (1951), comèdia emblemàtica del neorealisme dirigida per Vittorio de Sica; i ‘La kermesse heroica’ (1935), de Jacques Feyder, un clàssic admirat pel mestre valencià.

Collita de premis

En el cicle ‘Collita de premis’ es podran veure les pel·lícules guanyadores dels principals certàmens cinematogràfics: ‘Las niñas’ (2020), de Pilar Palomero, que va obtindre el Goya a la millor pel·lícula (1 i 2 d’agost); i la danesa ‘Una altra ronda’ (2020), de Thomas Vinterberg, millor pel·lícula en els Premis de l’Acadèmia Europea i Oscar a la millor pel·lícula estrangera (12 i 13 d’agost).

També es podran veure en versió original en valencià ‘La mort de Guillem’ (2020), de Carlos Marqués-Marcet, sobre l’assassinat del jove activista antifeixista Guillem Agulló per un grup d’extrema dreta en 1993 (22 i 23 d’agost).

Estrenat en el Festival de Cinema de Màlaga, el llargmetratge va obtindre els premis a la millor pel·lícula, millor direcció i millor actriu protagonista (Gloria March) en els Premis de l’Audiovisual Valencià de 2020. També va obtindre el premi a la millor pel·lícula per a televisió en els Premis Gaudí de 2020. La projecció de ‘La mort de Guillem’ del diumenge 22 d’agost comptarà amb la presentació de l’equip de la pel·lícula.

El cicle amb “les millors pel·lícules de l’any” culmina amb ‘Nomadland’ (2020), de Chloe Zhao (27, 28 i 29 d’agost), que va obtindre els Oscars a la millor pel·lícula, millor direcció i millor actriu protagonista (Frances McDormand), a més d’altres guardons internacionals.

Aniversaris cinèfils

Dins del cicle ‘Aniversaris cinèfils’ es projecta ‘El chico’ (‘The Kid’, 1921), dirigit i protagonitzat per Charles Chaplin, que celebra el seu centenari. Aquest clàssic del cinema mut es projecta en una nova versió restaurada 4K i amb rètols en castellà (6 i 7 d’agost).

També es projecten tres pel·lícules en versió original amb subtítols en valencià: la versió remasteritzada de ‘Gilda’ (1946), de Charles Vidor, en el 75 aniversari de ser estrenada (8, 9 i 10 d’agost); el clàssic de culte ‘Carretera asfaltada en dues direccions’ (1971), de Monte Hellman, que compleix cinquanta anys (20 i 21 d’agost), i ‘Crash’ (1996), de David Cronenberg, que celebra el 25 aniversari (24 i 26 d’agost). Aquestes dues pel·lícules es projecten en versions restaurades 4K.

Cinc projeccions en valencià

De les dotze pel·lícules que conformen la programació de la Filmoteca d’Estiu de 2020, quatre es projecten en versió original amb subtítols en valencià: ‘Gilda’, ‘Crash’, ‘Passaport per a Pimlico’ i ‘Carretera asfaltada en dues direccions’. També es projecta en versió original en valencià ‘La mort de Guillem’, un llargmetratge amb ajudes a la producció de l’IVC.

Horaris i venda d’entrades

Les projeccions de la Filmoteca d’Estiu se celebren de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, que no hi ha sessió. La projecció s’inicia a les 22.30 hores i la taquilla s’obri a les 21 hores. El preu de l’entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l’abonament de deu sessions. La venda d’entrades en línia estarà disponible en la web de l’IVC. Tal com informa l’organització, l’ús de la mascareta és obligatori en tot el recinte i s’ha de respectar la distància de seguretat recomanada per les autoritats sanitàries a l’entrada.

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'eldiario.es

    Autores

Etiquetas
Publicado el
20 de julio de 2021 - 19:10 h

Descubre nuestras apps