Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les catorze tortugues marines trobades en un niu al Puig tornen a la mar

Alguns exemplars han sigut dotats amb rastrejadors GPS.

Toni Cuquerella

0

La Fundació Oceanogràfic ha soltat aquest dimecres a la platja del Puig catorze exemplars de tortuga babau (Caretta caretta), que, procedents del niu trobat en la mateixa zona fa just un any -el 28 setembre de 2021-, han seguit el projecte de creixement i reintroducció a la mar “head-starting” en les instal·lacions del Oceanogràfic de València.

Huit de les tortugues portaven incorporat un emissor satel·litari gràcies a l'aportació de l'Ajuntament del Puig, la Universitat de València amb el projecte Life-Med Turtles i la pròpia Fundació Oceanogràfic, la qual cosa permetrà als investigadors realitzar un seguiment monitorat del seu recorregut i augmentar el coneixement sobre el seu comportament i biologia, unes dades que són essencials per a la ciència.

Els encarregats de deixar en l'arena aquests joves animals, d'uns dos quilos de pes, han sigut l'alcaldessa del Puig, Luisa Salvador, els regidors de Platges i de Medi Ambient del municipi, Marc Oriola i Fernando Checa, la presidenta de la Fundació Oceanogràfic, Celia Calabuig, membres del Centre d'Educació Ambiental de Sagunt, personal de Tragsatec i tècnics de Conselleria i la Universitat de València, institucions que componen la Xarxa de Varaments de la Comunitat Valenciana al costat de la Fundació Oceanogràfic.

A més, també han assistit representants de la Policia Local del Puig i la Guàrdia Civil que van intervindre en el descobriment del niu i prop de 50 escolars del CEIP Guillem d’Entença i CEIP Pare Jofré que han acomiadat les catorze tortugues en el seu primer viatge a la mar.

Programa de creixement i reintroducció a la mar

Els xicotets animals que van nàixer del niu van formar part des del seu naixement del citat programa ‘head-starting’, que té com a objectiu aconseguir que els nounats aconseguisquen la grandària, pes i habilitats suficients de natació, busseig i alimentació per a augmentar les possibilitats de supervivència i eludir gran part dels seus depredadors naturals.

Les experiències dutes a terme fins ara permeten un gran optimisme, perquè els percentatges de supervivència dels animals en entrar a la mar estan entorn d'un 90%, cosa que significa un èxit per a la conservació de l'espècie.

Un niu per a la història

El niu del Puig de 2021 va aportar un total 120 ous dels quals van nàixer 70 nounats que els experts preveuen que van entrar a la mar. L'equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic va aconseguir recollir 14 xicotets que encara romanien en el niu i els va traslladar a les instal·lacions de l'Oceanogràfic, situat en la Ciutat de les Arts i les Ciències, per a formar part del programa de creixement ‘Head-starting’.

La col·laboració ciutadana és fonamental quan es registren posades de tortugues a les platges, per a així posar en marxa la Xarxa de Varaments de la Comunitat Valenciana després de l'avís previ al 112.

Etiquetas
stats