Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE constata el bloqueo de Junts tras la reunión en Suiza con Puigdemont
Israel lanza su ofensiva más feroz contra Líbano en casi 20 años
Yolanda Díaz pasa de solución a problema. Opina Esther Palomera

Militants i exmilitants denuncien a la Fiscalia que Vox va usar a Elx un sistema de blanqueig com el del PP de València en el cas Taula

Imatge de Vox elx en campanya l'abril del 2019 amb Amparo Cerdá al centre amb José María Mazón, a la seua dreta, que l'agafa pel muscle.

Emilio J. Salazar

0

Les sospites de finançament irregular continuen embolcallant Vox. Un grup de deu militants i exmilitants del partit d’extrema dreta va presentar el 8 de juny passat davant la Fiscalia Anticorrupció d’Alacant un escrit de denúncia per presumpte finançament il·legal i blanqueig de capitals de l’agrupació d’Elx durant la passada campanya per a les eleccions autonòmiques i municipals.

El document situa José María Mazón com el principal artífex dels pagaments en B. Parella de la que va ser portaveu i regidora de Vox Elx, Amparo Cerdá, fins que va dimitir el mes de gener passat, el document li atribueix la responsabilitat de nombrosos pagaments amb diners negres per a afavorir la imatge de Cerdá amb vista als comicis locals en què el partit ultra va aconseguir dos edils, Cerdá i Aurora Rodil.

El text segellat per la Fiscalia, al qual ha tingut accés aquest mitjà, estableix el punt de partida al gener del 2019, data en què apareix Mazón oferint-se a finançar el partit a Elx. Per a fer-ho, no li queda una altra opció que aportar “pagaments en metàl·lic de diners no declarats a Espanya”, ja que tenia la residència fiscal a Panamà i no disposava de comptes “legals” al país des d’on poder fer les transferències.

Mazón i la direcció del partit descarten al seu torn la possibilitat de transferir diners des de la seua empresa, perquè això ho prohibeix la llei orgànica aprovada durant el mandat de Rajoy el 2015, que estableix que l’empresari que vulga finançar un partit ha d’aportar el seu nom i DNI.

El pas següent és trobar un local per a acollir la seu de l’agrupació. Per fer-ho, s’encarreguen dos militants de localitzar un establiment en el centre històric de la ciutat, on finalment es va acabar inaugurant la seu. El document explica que un tercer militant, advocat de professió, es va negar a redactar el contracte d’arrendament “quan la pretensió és que en el contracte figure una carència encoberta de sis mesos, que oculta un pagament en B del lloguer en mà de José María Mazón”.

Finalment, malgrat la negativa del lletrat, que decideix abandonar el partit per aquests fets, es comença a pagar amb diners negres aquest lloguer el mes de febrer fins a finals de maig, quan se celebren les eleccions.

“Aquest mateix contracte es remet i es valida a Madrid, però a Madrid no se li passa la informació de com es fa l’operació, pensant” en la direcció nacional “que la carència era real”, es pot llegir a continuació. Sobre això s’atribueix a Ana Vega, portaveu actual de Vox en les Corts Valencianes, i a la seua parella Mario Ortolá, portaveu del grup municipal a Alacant, el coneixement d’aquestes irregularitats, que “oculten” la que va ser presidenta de Vox a la província d’Alacant, Ana Cerdán. Es dona la circumstància que Ana Cerdán va dimitir poc temps després, al març, del seu càrrec orgànic, i es va constituir una gestora al capdavant de la qual es va posar Ana Vega. 

En aquest context, el document elaborat per militants i exmilitants de Vox acusa Mazón d’estar darrere de tota mena de pagaments en B i irregularitats a setmanes escasses de les eleccions. Just en l’inici de la campanya, sempre segons aquestes veus, Mazón aporta 10.000 euros al partit “en metàl·lic que es reparteixen entre deu afiliats perquè es facen deu ingressos de 1.000 euros”. Després Amparo Cerdá és la que informa a “afiliats fidels” que la suma d’aquests diners l’han aconseguida de les taules informatives que planta Vox al carrer “i que els repartirà perquè els ingresse cadascú en imports més menuts”.

Aquest pretés procediment per a blanquejar ingressos en el partit és el mateix pel qual estan imputats exregidors i afiliats del PP de València en una peça separada del denominat cas Taula. Els fets que s’investiguen s’haurien produït en la campanya electoral del 2015, en la qual Rita Barberá va perdre l’alcaldia de València. La Fiscalia Anticorrupció afirma que mig centenar de càrrecs públics i assessors a l’ajuntament van pagar 1.000 euros per a la campanya electoral del 2015 que se’ls van tornar posteriorment amb dos bitllets de 500 provinents de diners negres. D’aquesta manera van injectar presumptament diners A per poder fer front a les despeses del partit i no alçar sospites que els actes es pagaven amb diners en B.

Un presumpte delicte de finançament il·legal i blanqueig de capitals que s’hauria produït en Vox per a les eleccions locals a Elx al qual s’hauria negat l’actual portaveu del grup municipal, Aurora Rodil, que entra en aquest lloc després de la dimissió d’Amparo Cerdá al gener d’enguany per discrepàncies amb un partit que l’havia menystinguda després de denunciar per violència de gènere la seua exparella, que al seu torn s’havia vist embolicat en una baralla amb Mazón, assessor municipal durant el temps que va estar de regidora Cerdá.

Finalment, el document en qüestió assenyala Mazón com a responsable d’aportacions en negre en uns quants actes de campanya en bars coneguts d’Elx “sense constar el pagament d’aquests actes en els comptes del partit”. De tota aquesta situació, insisteixen els denunciants, s’informa a través d’un dossier al general Manuel Mestre Barea, actual diputat nacional, a Aurora Rodil i Juan Antonio Alberdi, actuals regidors d’Elx, entre altres, i a Ortega-Smith, que demana informació a la presidenta de la gestora, Ana Vega “i aquesta l’oculta a Madrid”.

Aquest mitjà ha tractat de parlar, sense èxit, amb Vega i Rodil. De la seua banda, José María Mazón ha rebutjat les imputacions, nega disposar de comptes a Panamà i haver pagat “res” durant la campanya. “Només he convidat militants a refrescos”, al·lega, després de justificar que Elx no disposa d’un compte de Vox, sinó que els diners per a despeses els facilita el compte de Vox España, a Madrid.

Un pretés intent de compra d’armes

En un annex de la denúncia s’esmenta, amb proves de captures de pantalla de WhastApp, la pretesa temptativa de l’actual número dos de Vox Elx, Juan Antonio Alberdi, “de comprar a Espanya armes per traficar després”. Per fer-ho, en teoria va escriure a un militant del partit, exmilitar, per a facilitar-li contactes.

“Tu no deus saber qui ens pot vendre munició i armes per a un país estranger?”, li pregunta pel servei de missatgeria instantània. “No és per a armar els afiliats de Vox, no”, afig. Preguntat aquest afiliat, ha preferit no fer declaracions. Sí que ha respost Alberdi mateix i ha negat que haja sigut així. “Jo li vaig oferir a ell la meua empresa d’exportació i importació per saber d’un contacte que l’ajudara i ací es va acabar el tema”, afirma.

En l’actualitat, la gestora d’Alacant de Vox “ha tancat temporalment l’activitat orgànica” de l’agrupació d’Elx des de principis d’aquest mes. Ana Vega ha agafat el comandament del partit després de deixar sense funcions el coordinador local, Juan Roldán, a qui, segons els autors del document enviat a la Fiscalia, se l’ha cessat després de tractar d’emplaçar Vega perquè investigara les preteses irregularitats d’Elx.

Etiquetas
stats