“El nom del conseller no hi ha d’aparéixer”: L’IVAM va pagar un viatge a Blasco a Miami quan la seua trama de Cooperació desviava ‘mossegades’ als EUA
El set vegades conseller de la Generalitat Valenciana, Rafael Blasco Castany, ha acabat la seua carrera política a la presó amb dues condemnes pel mal anomenat cas Cooperació, en què es va jutjar el desviament de fons per a ajudar països en via de desenvolupament a la compra d’immobles i a una trama en què el capitost va adquirir apartaments de luxe i un iot. La primera va ser de sis anys entre reixes, ja complida, i la segona, d’un, amb un pacte més que qüestionable amb la Fiscalia Anticorrupció en què no s’ha garantit la recuperació dels diners.
Malgrat els set anys a l’ombra, Blasco s’ha salvat de la condemna de suborn i els investigadors no han sigut capaços de demostrar que tinguera diners a l’estranger. I això que el Jutjat d’Instrucció número 21 va obrir una investigació expressa per saber si el polític i la seua dona, l’exdirectora de l’IVAM Consuelo Císcar, disposaven de patrimoni als Estats Units, concretament a Florida.
Quan es refermaven les revelacions de la trama de corrupció durant els anys 2010 i 2011, el llavors totpoderós polític del PP sempre va negar que haguera viatjat a Miami. De fet, en aquella època es va descobrir que l’empresari amic de l’exconseller, Augusto César Tauroni, havia adquirit dos apartaments de luxe i un iot, i que havia obert comptes corrents amb capital ben abundant a la ciutat estatunidenca.
Però Blasco mentia. Sent conseller de Cooperació, i quan la trama corrupta desplegava els tentacles per Miami amb diners públics robats a ONG, va viatjar a aquesta ciutat. En concret, del 29 al 31 de març de 2009. Per a què? Es desconeix, perquè ni figurava en la seua agenda ni tenia cap excusa familiar com les que argumentava per a viatjar a l’estranger a visitar exposicions del seu fill, l’ara també investigat Rablaci.
Aquesta dada que demostra l’estada de Blasco a Miami s’ha pogut conéixer gràcies a la investigació oberta a l’exdirectora de l’IVAM per haver utilitzat el museu per a promocionar la carrera artística de Rablaci i per la qual tots dos acabaran asseguts al banc dels acusats. I és que va ser una contractista del museu, l’agència de viatges Sakvitur, la que va pagar les despeses perquè el conseller de Solidaritat viatjara a Miami i s’allotjara a l’hotel Mandarín.
Aquesta intermediació va permetre, primerament, que no figurara l’encàrrec de Consuelo Císcar. I segon, que no quedara cap registre públic de pagament amb fons públics d’un viatge privat del polític. Però no van comptar amb una nota manuscrita d’una treballadora de Sakvitur, que va apuntar: “Cal canviar la reserva de Consuelo Císcar... ahir ens va telefonar a l’hora de sopar dient que el nom del conseller no hi ha d’aparéixer”.
Però aquest és només un dels nombrosos viatges que la família Blasco-Císcar va fer a costa de l’IVAM pagats per una contractista que posteriorment ho cobrava al museu. Com ja es va informar des de diferents mitjans, inclòs eldiario.es, amb diners públics es van pagar viatges privats a la Xina, a Venècia, a Eivissa o a Cuba per al polític del PP, les filles de Consuelo Císcar i, fins i tot, la neta.
També les amigues de l’exdirectora de l’IVAM es van beneficiar d’aquest robatori de fons públics, com és el cas d’una filla d’un directiu del diari El Mundo. El rotatiu d’Unidad Editorial imprimia la revista del museu Cuadernos del IVAM i Císcar cedia gratuïtament el museu d’art modern per a les festes de la revista Telva.
0