Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Fullana assegura que el canvi de “paradigma” a Alacant és “imparable”

Gerard Fullana, en primer terme, somriu davant d’Àgueda Micó, primera per l’esquerra

Rubén Peñalba

Alacant —

Gerard Fullana respon incansable assegut a taula en un bar pròxim al Palau de la Diputació d’Alacant. Ho fa quasi sense respirar. Se sap el guió i té l’horitzó polític marcat a foc. L’objectiu de Compromís en la institució per a aquest mandat és “tornar als alcaldes la veu”. I l’acord per al repartiment de 30 milions d’euros en ajudes per a projectes financerament sostenibles n’ha estat el primer pas.

“Aquesta idea és imparable”, remarca emfatitzant que la Diputació de València ja té un pla per a “posar fi a les subvencions subjectives. Una lluita que guanyarem els que estem en el costat de situar els alcaldes al centre de la política provincial”. Al seu parer, el president o els diputats no poden “ficar pals en les rodes als programes que han votat els ciutadans”.

Per a Compromís, s’ha acabat “venir a demanar permís al president o als diputats de cada àrea” per a fer un projecte determinat o que calga “demanar el que la toca per llei”.

Així, accentua que la valoració d’aquests primers mesos és “molt bona” perquè si Compromís “no hi haguera estat present, hauria estat diferent”. “Hem anticipat la nostra visió” amb un paradigma basat en criteris objectivables i “totalment oposat al que va portar Carlos Castillo” –portaveu del PP–, que, segons desvela, anava en la línia de “demanar”.

I ací, Fullana reconeix que van arribar a un punt de trobada amb “un sector del PP que participa de la idea de democratitzar” i que ha acabat en un consens “inèdit” en aquesta legislatura.

“Si som capaços de repartir 30 milions, el 2017 podrem repartir-ne 80”, contínua Fullana, que destaca que ha acabat “el besamà implantat per Rus, Fabra i Ripoll”.

Futur de la Diputació

Sense condicionants subjectius en el repartiment dels diners provincials, el futur de les diputacions és “cedir competències als municipis”, la qual cosa, segons Fullana, no implica “fer desaparéixer un sistema organitzatiu”. “Caldrà els tècnics de cicle hídric, però no tenim clar que calga un president que done ordres polítiques”, i sense aquestes ordres, “potser no calen 31 diputats”.

“En la proclama de tancar les diputacions hi ha més conflicte, i en la proclama tornarem la veu als alcaldes, hi ha més solucions”, anticipa i torna al portaveu del PP, “no ha aconseguit arribar a acords amb l’oposició i sí que ha creat un camp de batalla”. “A Carlos, li tinc un respecte, però crec que ha traslladat la seua frustració per no governar Alacant a la Diputació, i crec que això no ho comparteixen tots els diputats del seu propi partit”, llança.

De fet, a pesar de les diferències que els separen, reconeix que “la presidència” –que deté César Sánchez–, ha portat “bé” les negociacions, “i li demane continuïtat. Si hi ha negociació i tots cedim, però es torna la veu als pobles, ens trobarà”.

Estratègies econòmiques

Gerard Fullana estima que l’estratègia de canvi per a la província és “estructural” mitjançant “un canvi global” que potencie les pimes en què unes figures determinades que estan “en segona i tercera fila” han de fer un pas al davant per a deixar de banda l’estratègia “de confrontació i de ressentiment”.

“Hi ha empresaris que van abandonant aqueixa visió provinciana de confrontació que impulsa el PP”, assegura el portaveu valencianista, que creu llegir un canvi en la postura adoptada pels ens socials respecte del decret del Consell per a la coordinació de turisme i esports, un punt que enfronta la Generalitat i la Diputació alacantina. “Ja hi ha hagut molta gent que va eixint de l’ordre militar que s’ha volgut establir en tots els ordres socials”.

“Per a ser un dinamitzador havies de tenir el carnet. Compromís té un repte i és explicar als empresaris que tenim un projecte compartit i ens fa igual el tema del carnet. No pot haver-hi colors polítics. No es poden demanar carnets per a fer negocis”, defensa i sentència sobre la gestió del PP a Alacant: “és impossible fer-ho pitjor”.

Àgueda Micó

En clau interna, i a menys d’un mes del conclave que ha d’elegir secretari general del Bloc, Fullana matisa que li “sembla fantàstic” que hi haja dos candidats: Àgueda Micó i Rafa Carbonell. “Hi ha hagut un problema en la política tradicional amb el fet que hi haja divergències internes”.

“Hi ha dos models, dues visions. Personalment la millor aposta per al Bloc és Àgueda Micó”, manifesta i argumenta que “aglutina una capacitat de treball brutal” amb la voluntat d’“arribar a acords i de consensuar aspectes, unir esforços”.

Fullana assegura que Micó té la capacitat de “construir un Bloc fort dins de Compromís” i el “valencianisme polític ha de comptar amb nous actors i valors que l’actualitzen i el facen liderar la política valenciana”. Per això, protegeix “fermament” la candidatura d’Un País per Construir.

Al parer seu, hi ha hagut “estratègies del passat” que han portat el Bloc, i per extensió Compromís, a “no ser determinants en la política valenciana”. Davant d’això, considera que Micó és “la persona adequada que pot situar el valencianisme polític al centre neuràlgic de la política i de Compromís, de la mà de Vicent Marzà i Fran Ferri”. “Són el futur”, conclou.

Etiquetas
stats