El forat que el PP va deixar en l'IVF: 665 milions d'euros “dilapidats en crèdits partidistes”
La gestió del PP durant 25 anys al capdavant del Institut Valencià de Finances (IVF) va deixar un forat de 665 milions d'euros en les arques de l'ens. Així de contundent es va mostrar el seu actual director, Manuel Illueca, en la seua compareixença en la Comissió d'Economia en les Corts.
El director de l'ens va considerar que la millor defensa seria un bon atac i va decidir començar la seua intervenció amb diversos colps als dirigents populars. Morositat elevada, crèdits a amics del partit i operacions “sense lògica econòmica” van ser els senyals d'identitat de l'institut durant els anteriors mandats, argumenten els socialistes.
Segons les seues dades, la taxa de morositat dels clients de l'institut rondava el 35%. De 665 clients que tenia, més de 200 eren morosos. Actualment, la taxa de morositat és del 2,5%, amb sol 5 clients en la llista de morosos, dels més de 200 de l'institut.
Una suma de males pràctiques bancàries, d'operacions “sense lògica econòmica”, que es desglossen en 192 milions d'euros perduts en préstecs fallits; 73 milions “dilapidats” en avals; i altres 400 milions “malbaratats” en l'“embornal”de la Societat de Garanties Recíproques.
La societat avalista encara té centenars d'immobles que posa periòdicament a la venda per a recuperar part dels crèdits concedits i va ser rescatada per la Generalitat amb 200 milions d'euros. El Banc d'Espanya va sancionar en 2015 a 36 de consellers de l'entitat, amb multes de 43.000 i 100.000 euros per cap i va interposar una sanció extra de 130.000 euros per a la pròpia entitat per la seua gestió dels recursos. Rebatejada com a Afín SGR, l'entitat busca finançar a microempreses amb l'ajuda de la Generalitat.
Els socialistes posen com a exemple un crèdit concedit a les empreses d'Arturo Torró, exalcalde de Gandia imputat en 2017 per prevaricació mentre estava al capdavant d'una empresa pública municipal. Segons les dades del PSPV que va facilitar el seu diputat d'Economia, José Muñoz, se li van concedir préstecs per valor de 3,3 milions d'euros dels quals “tan sols s'han recuperat 14.000 euros”.
El director del banc públic va explicar que “en el passat, l'IVF no explicitava els criteris d'elegibilitat de les seues línies de finançament, ni tenia definits paràmetres de risc establits ex-ante per a descartar projectes financers viables, ni fixava els tipus d'interés de les operacions mitjançant un criteri sistemàtic, coherent i comprensiu”. “Per desgràcia, els criteris de selecció dels projectes d'inversió no sempre es van caracteritzar pels principis que inspiren la bona gestió pública”, va afirmar Illueca, que va explicar que amb els criteris actuals, préstecs com el que va rebre *ecsa, on Ximo Puig té accions, no s'hagueren concedit.
Una altra de les crítiques que va abocar Illueca va ser cap al desinterés dels gestors a elaborar un reglament per a l'ens. El reglament que ajusta les normes del banc públic es va aprovar el març passat, malgrat que l'institut es va crear en 1990. En 2018, últimes dades publicades, l'IVF va subscriure 163 operacions per un import 64,3 milions d'euros, enfront dels 34,1 de l'exercici precedent.
0