Les platges erosionades pels efectes de les ampliacions del Port de València desapareixen amb el temporal Gloria
“Fa 43 anys que visc a la urbanització de la Casbah i recorde que abans de les últimes dues ampliacions del port de València hi havia entre 70 i 80 metres d’arena des del mur dels habitatges fins a l’aigua; llavors els temporals no causaven aquestes destrosses”.
Així s’ha pronunciat A. G., una veïna de la zona d’apartaments del Saler que la Policia Local ha recomanat desallotjar davant la virulència amb què colpegen les onades en el mur de contenció que separa els habitatges de la platja.
Les platges del sud de València estan entre les més afectades pel temporal ‘Gloria’ (vegeu el vídeo), cosa que es ve repetint en cada episodi de pluges fortes a causa de l’erosió que han experimentat amb el pas dels anys arran de les ampliacions successives del port.
Ja en un altre temporal que va tindre lloc al gener del 2017 el mur de contenció d’aquesta zona va caure derrocat pel fort onatge.
Precisament, la possible afecció de l’ampliació nord del port de València sobre les platges del sud i sobre el Parc Natural de l’Albufera és un dels principals arguments esgrimits per entitats veïnals i ecologistes per a oposar-se al polèmic macroprojecte.
Un estudi de la Universitat Politècnica que analitza l’efecte ombra del port entre Pinedo i el Perellonet entre els anys 1984 i 2014 conclou que la platja de l’Arbre del Gos és la més afectada, amb una pèrdua de 65 metres d’arena, seguida de la de Pinedo, entre espigons, que ha retrocedit 56,7 metres, la de la Creu, que ha perdut 40 metres, i les del Saler que han perdut 34 i 33 metres. La de Pinedo Nord, no obstant això, ha guanyat 27 metres perquè és la més apegada al port.
A fi de pal·liar el procés d’erosió que pateixen les platges situades al sud del port, la Demarcació de Costes de València té previst executar el projecte de “Regeneració de les platges del Saler i la Garrofera” que suposa l’aportació de 2.908.796 de metres cúbics d’arena en el tram de platja comprés entre l’espigó situat just al nord de la platja de l’Arbre del Gos fins a la gola del Pujol (comprén els trams en què el procés erosiu és molt fort).
L’objectiu d’aquest projecte és la recuperació de la línia de costa existent l’any 1965, fet que suposa en alguns punts fins a 70 metres d’amplària. Els tècnics municipals estimen que amb el ritme de pèrdua d’arena que es té calculat, es preveu una duració aproximada de l’actuació d’uns 55 anys.
0