Es dissol 'Salvem el Botànic' després de 22 anys de lluita continuada en defensa del 'solar de Jesuïtes'
Al març de 1995 es constituïa la coordinadora cívica 'Salvem el Botànic, Recuperem Ciutat': “No podíem imaginar el temps que costaria aconseguir l'objectiu, ni la quantitat d'adhesions i aportacions que generaria”. Així, després de 22 anys de “lluita continuada”, des del col·lectiu consideren que és temps de dissoldre's “perquè podem dir que el fonamental, s'ha aconseguit: Sobre el conegut com a 'solar de Jesuïtes' no es construirà cap edifici que pertorbe el Jardí Botànic de la Universitat de València, i l'atractiu paisatge de la Ciutat Vella sobre l'antic riu no patirà un nou atemptat”.
Així, expliquen que els terrenys ja són de propietat municipal, se'ls ha assignat la qualificació urbanística de zona verda i l'ajuntament de València ha anunciat que serviran per a l'ampliació del Botànic: “Entenem que ha arribat el moment d'acomiadar-se”.
En aquest temps, Salvem el Botànic ha engegat moltes iniciatives: Denúncies (periodístiques, polítiques, administratives, judicials...), s'han convocat múltiples accions en el carrer, s'han desenvolupat diverses propostes alternatives -algunes a nivell tècnic- per a resoldre el problema. “La gran mobilització ciutadana ha espentat als polítics a solucionar-ho”, apunten des de la plataforma ciutadana. Volen agrair el suport i col·laboració de tots els que han participat en la reivindicació: “Més de 60.000 persones que van signar el manifest en defensa del Botànic”.
No obstant açò, indiquen, queda per aconseguir que els terrenys es recuperen en verd, ja siga com a jardí, com a horts urbans o preferiblement com a ampliació del Botànic, “però sempre com una prioritat pública que preserve el paisatge i permeta el seu gaudi a la ciutadania. Esperem que l'ajuntament i la Universitat ho facen realitat”.
D'aquesta manera, es tanca una etapa amb la dissolució de la coordinadora: “Els qui hem sigut més actius en Salvem el Botànic continuarem compromesos amb altres iniciatives cíviques”. “Perquè aquesta lluita s'ha guanyat però queden per resoldre molts altres problemes, per la qual cosa és necessari que la ciutadania participe de forma activa en la seua ciutat”, conclouen des de la plataforma.