Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
¿Cómo ha votado cada municipio de Catalunya desde 1980?
La acampada por Gaza culmina su segunda semana: “Seguiremos”
Opinión - Eurovisión y Europa, hundidas de la mano. Por Rosa María Artal

Rita Barberá davant del Tribunal Suprem: les preguntes clau de l’interrogatori

Rita Barberá.

Dilluns a les 10.30 en el Tribunal Suprem. La que va ser alcaldessa d’Espanya, Rita Barberá, serà interrogada per jutge, pel fiscal i, potser, pel PSOE, que s’ha personat en la causa com a acusació popular.

En la compareixença s’intentarà dilucidar la implicació de la senadora en una trama de corrupció i finançament il·legal que afecta el PP de València ciutat. Aquestes són algunes de les preguntes a què hauria de respondre.

Coneix la pretesa trama corrupta que es lucrava amb mossegades en contractes públics?

La investigació del cas Taula, en què s’inscriu la investigació que afecta Barberá, se centra en les preteses irregularitats en unes quantes empreses públiques: Imelsa (empresa de la Diputació de València), Ciegsa (empresa de la Generalitat encarregada de construir col·legis públics sota sospita per sobrecostos milionaris), la Fundació Jaume II El Just i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València. En totes es van poder fer adjudicacions fraudulentes a canvi de comissions il·legals.

S’investiguen contractes des de l’any 2003. L’exregidora assenyalada per estar en l’epicentre de la trama, María José Alcón, assenyala Barberá en diverses converses, encara que no fa cap imputació concreta. La seua dona de confiança en l’Ajuntament, l’exsecretària del grup popular, Carmen García-Fuster, no ha pogut acreditar davant del jutge l’origen de 200.000 euros que tenia el partit.

Va participar en el blanqueig de capitals que s’imputa a tots els seus regidors?

En el transcurs de la investigació del cas Taula, es va detectar un sistema molt bast de blanqueig de diners procedents de comissions il·legals. Regidors, assessors i personal administratiu del grup popular en l’Ajuntament de València van transferir entre el març i l’abril del 2015 1.000 euros per via bancària, que després recuperaven en diners negres. Algun assessor ha reconegut l’ardit. La majoria dels implicats l’ha negat. La imputació de 49 dels seus membres ha implosionat el partit, ara dirigit per una gestora.

Barberá reconeix que va fer la transferència, però va negar haver recuperat per cap altra via els 1.000 euros. El jutge del Suprem, l’exfiscal general de l’estat Cándido Gómez-Pumpido, tanmateix, creu necessària la seua imputació, “imprescindible continuar la investigació” contra ella per pretés blanqueig de capitals: va aportar diners, era la superior de García-Fuster i tenia una “estreta confiança” amb ella.

A més, diverses “intervencions telefòniques, entrades i escorcollaments, testificals i declaracions dels investigats”, diu el jutge en la seua interlocutòria, justifiquen l’interrogatori, sense que això prejutge que l’exalcaldessa –que controlava amb mà de ferro el seu partit– coneguera les preteses mossegades, l’origen il·lícit del finançament del partit o col·laborara amb el barrufeig –nom que rep el pretés blanqueig dels mil euros– denunciat. Aquest dilluns és el torn de Barberá.

Etiquetas
stats