eldiario.es

Menú

Sagunt rescata la memòria de 27 afusellats durant el franquisme

Van ser ajusticiats el 5 de maig de 1939 perquè eren militants o simpatitzants de sindicats, com UGT o CNT, o de partits, com el PSOE o el Partit Comunista

La Plataforma Republicana 14 d’abril de Puçol treballa per recuperar els sumaris, que estan emmagatzemats a Madrid en una situació de deteriorament important

- PUBLICIDAD -
Un instante del homenaje celebrado a los 27 fusilados en Sagunto en 1939

Un instant de l’homenatge als 27 afusellats a Sagunt el 1939

José Alapont Durà, Juan Cortina Jiménez, Enrique Molina Górriz... i fins a 27 noms que van morir “per defendre la democràcia i la llibertat”. Això es diu a la làpida d’una tomba al cementeri municipal de Sagunt en què hi ha soterrades les despulles de 27 persones ajusticiades per motius polítics el 5 de maig de 1939, a penes unes setmanes després que acabara la Guerra Civil. Els seus delictes, militar en sindicats com ara UGT o la CNT, o ser afiliats o simpatitzants del PSOE o del Partit Comunista. O ni tan sols això, simplement perquè algú havia rectificat el seu testimoni inicial i havia dit que els reconeixia.

Des d’aquest dijous, Sagunt els ha rescatat de l’oblit –veïns de Sagunt, de Puçol o del Puig– gràcies a la iniciativa de la Plataforma Republicana 14 d’abril de Puçol, que treballa per recuperar la memòria d’aquestes persones, a qui se’ls havia “negat” aquest dret. Es tracta de 27 afusellats que van ser soterrats en una fossa comuna després d’haver estat ajusticiats i a qui els familiars van poder sepultar en dos nínxols contigus després d’haver-ne exhumat les restes en els anys setanta. Per a poder costejar les despeses, els familiars van haver de recórrer, fins i tot, a la venda dels escassos objectes de valor que hi havia a les tombes (dents d’or, anells...).

Recuperació dels sumaris

Com apunta el portaveu de la plataforma, José Lucas, des del col·lectiu investiguen els sumaris dels executats. “El material es conservava a l’antiga Capitania General a València, però després de la riuada del 1957 tota la documentació es va traslladar a Madrid, on es guarda en una situació de deteriorament important”, explica Lucas.

De moment han aconseguit recuperar al voltant d’una vintena de sumaris, després d’una faena ben costosa. “No hi ha res digitalitzat i, damunt, cada fotocòpia ens costa 30 cèntims”, apunta el portaveu de la plataforma, que indica que la seua idea és digitalitzar tota la documentació i facilitar-la als familiars de les víctimes.

Coronas de flores en las tumbas donde están los restos de los 27 ajusticiados

Corones de flors a les tombes on hi ha les restes dels 27 ajusticiats

Homenatge oficial

Dijous passat, 5 de maig, el cementeri de Sagunt acollia un emocionat homenatge a aquestes 27 persones coincidint amb el 77é aniversari de l’afusellament, un acte en què van estar presents els familiars de les víctimes, representants de la Plataforma Republicana 14 d’abril i els alcaldes de Sagunt, Quico Fernández (Compromís); de Puçol, Enric Esteve (Compromís); i del Puig, Luisa Salvador (PSPV).

Mentre els familiars van voler agrair aquest reconeixement, des de la plataforma es van disculpar per “haver arribat tard” en aquest gest de reparació, “que havia d’haver arribat abans”, envers aquestes persones que van morir per “defensar la igualtat, la llibertat i els valors de la República”.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha