Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

La Filmoteca inicia un cicle sobre el cineasta mexicà Roberto Gavaldón

La Barraca

elDiariocv

Valencia —

0

L’Institut Valencià de Cultura inicia a La Filmoteca un cicle de huit pel·lícules sobre el cineasta mexicà Roberto Gavaldón, un dels directors més importants del cinema mexicà dels anys cinquanta i seixanta.

La Filmoteca programa huit de les seues pel·lícules més destacades, diverses de les quals han sigut restaurades per la Cineteca Nacional de Mèxic i per la Filmoteca de la UNAM. Es tracta d’una selecció realitzada en col·laboració amb el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià i la Filmoteca Espanyola, que programen una retrospectiva més àmplia, acompanyada d’una publicació monogràfica.

El cicle s’inicia a La Filmoteca el dimarts 8 d’octubre, a les 20.00 hores, amb la projecció de La barraca (1944), adaptació de la novel·la de Vicent Blasco Ibáñez, protagonitzada per Domingo Soler, Anita Blanch i Amparo Morillo. En l’equip de rodatge de la pel·lícula van treballar diversos tècnics espanyols que s’havien exiliat a Mèxic en acabar la Guerra Civil.

A més de La barraca, també es podran veure La diosa arrodillada (1947) i Miércoles de ceniza (1958), dos melodrames turbulents protagonitzats per la gran estrela María Félix; Rosauro Castro (1950) i El rebozo de la soledad (1952), protagonitzades ambdues per Pedro Armendáriz en el millor moment de la seua carrera; i Macario (1960), que va ser la primera pel·lícula mexicana nominada a l’Oscar com a millor pel·lícula estrangera.

En el cicle també figura la coproducció entre Mèxic i Espanya Don Quijote cabalga de nuevo (1973), una pel·lícula molt popular en la seua època a tota Llatinoamèrica, ja que estava protagonitzada per Mario Moreno, Cantinflas, i Fernando Fernán Gómez.

Nascut a Jiménez, a l’estat mexicà de Chihuahua, en 1909 i mort a Ciutat de Mèxic en 1986, Roberto Gavaldón va començar en el medi treballant com a extra, actor, ajudant de direcció i guionista.

Gavaldón va realitzar pel·lícules clàssiques, d’un estil sobri i realista en què destaca la fotografia de mestres com Gabriel Figueroa, Alex Phillips i Jack Draper. Cineasta obsessiu i perfeccionista, va cultivar sobretot el melodrama, el gènere que va marcar l’edat d’or del cinema mexicà, de la qual Gavaldón va ser un dels màxims exponents. Va ser, a més, el màxim representant del cinema del seu país en festivals de cinema com Cannes, Berlín, Venècia o Sant Sebastià.

Sobre este blog

Secció de cultura de l'edició valenciana d'elDiario.es.

Etiquetas
stats