Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El gran Riurau de Massarrojos

Frederic Ibáñez

0

El passat diumenge 27 d’octubre es celebrava, per tercer any, la jornada cultural al Mas del Fondo de Massarrojos. Organitzat per la colla ecologista i cultural de Massarrojos i l'associació Riuraus Vius. L’aplec es celebra una vegada a l'any i te la finalitat de compartir “ patrimoni, cultura i art”.

Amb eixe objectiu es va programar un recorregut històric-etnològic i poètic pels diversos punts d'interés del Mas.

De la ma del seu propietari, el metge Hèctor Cortina, vàrem conèixer els aspectes, més importants d'un Mas que inclou una alqueria, un edifici racionalista, abans modernista, destinat a residència de la propietat. També les extensions, ara no cultivades, que en el seu dia foren vinyes, oliveres, garroferes, i posteriorment tarongers, les restes de la noria d'on s'extreia l'aigua, el sequer de la pansa i el que constitueix l'edifici més singular, el riurau.

Tot acompanyat d'una selecció de textos literaris i poètics llegits pels membres de la Colla de Massarrojos i també per l'actriu Empar Ferrer i per l'activista cultural i membre del col.lectiu Riuraus Vius, Lluís Fornés qui va cantar un parell de cançonetes construïdes a partir de versos de Vicent Andrés Estellés.

Els riuraus son edificacions genuïnament valencianes constituïts per una nau oberta amb arcs sense portes que s'utilitzaven per protegir de la pluja i les rosades els raïms que estaven al sequer convertint-se en pansa. El tamany d'aquest riurau porta a pensar la gran extensió de vinya cultivada durant dècades o fins i tot segles al Mas.

Fa uns anys Hèctor Cortina va fer saber als membres de Riuraus Vius l'existència d'un gran riurau al seu mas. La cosa va portar a redescobrir no només que era un riurau gran. Era el més gran de tots els coneguts. Com diuen els de “Riuraus vius ” El més gran del món“ de catorze ulls.

Cal reconèixer la tasca de recuperació i sensibilització cultural que fan associacions com la Ecologista i Cultural de Massarrojos i Riurau Vius, així com remarcar i honorar la iniciativa particular de la família Cortina, que amb la seua dedicació i esforç mantenen i posen a disposició de la ciutadania tresors com el del Mas del Fondo a Massarrojos.

Etiquetas
stats