Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge deixa Rus en llibertat provisional amb càrrecs i una fiança de 2 milions

Alfonso Rus ix del jutjat en llibertat amb càrrecs.

Voro Maroto

El jutge ha desoït la petició de presó de la Fiscalia Anticorrupció i ha deixat en llibertat provisional amb càrrecs l’expresident de la Diputació de València i expresident del Partit Popular a València, Alfonso Rus; el seu excap de gabinet, Emilio Llopis, i dos exvicepresidents de la corporació provincial, Máximo Caturla i Juan José Medina. Tots han abandonat la Ciutat de la Justícia de València cap a la mitjanit de dijous, després de més de dos dies detinguts.

Els quatre estan acusats de diversos delictes contra l’Administració pública (com ara, prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn i blanqueig de capitals) en l’Operació Taula, la investigació contra una trama sospitosa de distraure diners de contractes públics per al lucre personal de diversos membres del PP i per al finançament il·legal d’aquest partit.

El magistrat ha rebutjat la petició de presó perquè entén que ja no hi ha risc de destrucció de proves ni tampoc de fuga. Rus, com la majoria de detinguts, s’ha negat a declarar. Ara haurà de comparéixer al jutjat cada 15 dies, una de les mesures cautelars imposades pel titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de València. Una altra n’és el pagament d’una fiança de dos milions d’euros, la més alta de les imposades en el cas.

Caturla també n’haurà de pagar dos milions i Llopis i Medina, un cada un. La fiança és pecuniària, la que s’exigeix per a afrontar la presumpta responsabilitat civil dels imputats per si de cas foren condemnats. No pagar-la comportaria embargaments de comptes i béns, però no l’ingrés a la presó.

Fins ara, el fiscal només havia demanat presó per a Carmen García-Fuster, mà dreta de Rita Barberá, exalcaldessa de València, i exsecretària del grup popular a l’Ajuntament de la ciutat. García-Fuster, com els altres 19 detinguts en la macrooperació contra la corrupció, està en llibertat amb càrrecs.

Anticorrupció pensa que la dona de confiança de Rita Barberá –el seu advocat és cunyat de l’exalcaldessa– era clau en la trama que blanquejava les comissions il·legals obtingudes per diversos membres del partit i que després es van utilitzar per a despeses de la formació. En el fons, i tot i que encara no hi ha imputació en aquest sentit, la investigació apunta, entre altres coses, a una trama per a finançar il·legalment el PP valencià.

En llibertat amb càrrecs i amb fiança

Aquests implicats són els detinguts en l’Operació Taula que estan en llibertat provisional amb càrrecs (prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn i blanqueig de capitals) i amb fiança.

José Mariano López: exsogre de Marcos Benavent, el presumpte cervell de la trama. De 500.000 euros.

Carmen García-Fuster: secretària del grup popular a l’Ajuntament de València, de 150.000.

Vicente Burgos: exgerent de la Fundació Jaume II el Just i exliquidador de Ràdio Televisió Valenciana, de 150.000 més.

María José Alcón: exregidora del PP, la primera a declarar, també de 150.000.

David Serra: exvicesecretari d’organització del partit, de 15.000, sempre segons el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana.

Salvador Deusa: excap de secció d’Avaluació i Planificació de la Diputació de València. 200.000 euros.

Quatre empresaris més també han d’afrontar fiances entre el milió i els 200.000 euros. Tots eren proveïdors habituals de diverses administracions valencianes controlades pel PP i sospitosos de pagar comissions a canvi d’aconseguir adjudicacions.

José Adolfo Vedri: president de l’agència de publicitat Engloba.

Javier Luján: de la constructora Luján.

Jaime Cabot: administrador de firmes presumptament utilitzades per Rus per a blanquejar diners.

Jaime Úbeda: testaferro de Marcos Benavent, el peó de Rus.

En llibertat provisional, amb càrrecs i sense fiança

Altres arrestats en el marc d’aquesta operació que dimecres van prestar declaració davant del jutge han estat un extreballador de l’Ajuntament de València, personal de confiança del Grup Popular, Pedro Aracil, i dos tècnics d’Imelsa, Joan Vergara i Elena Bosque. Estan en llibertat sense fiança, com els empresaris Enrique Aleixandre, Carlos Vicent, Carlos Turró, president de Cleop, Alejandro Serra, exdirector general d’aquesta constructora, Vicente Francés, Salvador Sansano i Javier Marchesi.

Etiquetas
stats