Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PP d’Alacant va rebre 43.000 euros de fons públics de la Diputació deu dies abans del míting de Rajoy a Torrevella el 2016

Mariano Rajoy, amb líder del PP valencià, Isabel Bonig, en l'acte de Santa Pola.

Sergi Pitarch

València —

1

El PP d’Alacant va rebre sumes importants de diners públics de la diputació provincial que controlava abans de les decisives eleccions generals del 2016, que van acabar guanyant els populars, encara que sense majoria absoluta. L’ingrés més gran va ser justament deu dies abans de la visita del candidat del PP en aquella lliça i llavors president del Govern, Mariano Rajoy, en la seua visita a la província alacantina. Rajoy va visitar Santa Pola i Torrevella en el que va ser l’arrancada de la campanya electoral.

Aquest tipus d’actes del candidat a les generals són a càrrec de l’organització central en el carrer madrileny de Génova, però també hi col·laboren econòmicament les direccions provincials i regionals. En aquest cas, el partit a la província d’Alacant gaudia d’una salut de ferro després d’haver ingressat 66.000 euros del seu grup en la Diputació d’Alacant, cosa que prohibeix expressament la normativa de la institució provincial i que ara investiga un jutjat arran d’una denúncia de Compromís.

El primer ingrés va ser el 28 de desembre de 2015, huit dies després de les eleccions generals del 2015. El segon, el 30 de maig del 2016. En concret se li van transferir 42.894 euros de diners públics. Deu dies després, Mariano Rajoy va fer el seu acte a Santa Pola i el seu míting a Torrevella, en el que va ser l’acte central a la província d’Alacant. Rajoy va visitar la llotja del peix del municipi santapoler i a la vesprada va fer un acte amb militants a la localitat del Baix Segura.

El PP s’ha negat a ensenyar en què es va gastar els més de 450.000 euros que va ingressar del seu grup polític en la Diputació d’Alacant quan la va presidir César Sánchez, membre de la direcció actual de Pablo Casado. Per aquest motiu, el diputat de Compromís Gerard Fullana ha acudit a un contenciós administratiu per a obtindre la informació. El pas següent, si el PP no aclareix les despeses o torna els diners a la institució provincial, és iniciar la via penal.

La gerent del PP d’Alacant, Yolanda Murcia, va reconéixer en cartes successives que el seu partit va ingressar 251.623 euros del grup polític en la Diputació d’Alacant el 2017 i el 2018. Però segons la informació lliurada al jutjat, aquests ingressos es venien produint des del 2015 amb el mateix concepte. Just aqueix any, el flamant president César Sánchez havia disparat l’assignació per als grups polítics de 100.000 euros anuals a 500.000, cosa que va permetre els romanents que acabaven engrossint els comptes del partit polític.

Aquell 2015, el PP valencià i alacantí tenia unes eleccions importants després que el seu partit haguera perdut les eleccions en la Generalitat després de vint anys i la majoria dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana. De fet, van ser els municipis costaners d’Alacant els que van resistir la marea de l’esquerra.

Així, des de la Diputació d’Alacant van anar a parar al PP d’Alacant més de 195.000 euros el 2015 i el 2016 (any electoral), 140.580 el 2017 i 111.044 el 2018. Els pagaments es duien a terme a l’estiu i al novembre, excepte el primer del 2016, que es va fer abans de maig, just abans de l’inici de la campanya electoral. El PP provincial ha defensat des del primer moment que els comptes del partit estan auditats pel Tribunal de Comptes i mai hi va fer cap objecció.

“Romanents” per al partit

Els ingressos de diners públics al partit, a més de la gerent, es van justificar amb un document signat per la direcció del PP d’Alacant i diputats provincials. En concret, asseguraven que es podia transferir el “romanent” dels comptes del grup polític a la formació. Aquests sobrants es van engrossir gràcies a la decisió de César Sánchez el 2015 de multiplicar per cinc les transferències als grups de la institució provincial.

contabilidad 2018-180-181 by eldiario.es on Scribd

Etiquetas
stats