Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El quadre ‘La Batalla d’Almansa’ es junta a Xàtiva amb el de Felip V cap per avall des d’aquest 25 d’Abril

Jordi Estellés ha presentat l'exposició del quadre 'La Batalla d'Almansa' en Xàtiva

Toni Cuquerella

0

Xàtiva ha juntat en el seu Museu de Belles Arts dos quadres significatius per a la seua història i vinculats entre ells: el de Felip V cap per avall i el de la Batalla d’Almansa, i ho fa des d’un dia significatiu, el 25 d’Abril, data en la que es commemora la desfeta en terres manxegues.

Es tracta d’una cessió que ha fet el Museo del Prado del quadre pintat per Ricardo Balanca l’any 1862 i que s’exposa de forma permanent al Congrés dels Diputats. La mostra de l’oli s’emmarca dins les commemoracions que cada any es fan a Xàtiva al voltant del 25 d’Abril per la Batalla d’Almansa i que va derivar en la crema de la ciutat a mans de les tropes de Felip V setmanes després per la resistència de les tropes austracistes -els coneguts com Maulets- contra les borbòniques.

El regidor de Cultura de Xàtiva, Jordi Estellés, ha recordat la incidència de la Batalla d’Almansa en la història de la ciutat i sobre l’oli ha destacat el detall de la seua representació. Estellés afirma que s’ha fet “un gran esforç” perquè l’obra arribara a la ciutat.

L’exposició del quadre estarà oberta fins el pròxim 23 de juny, coincidint pràcticament en una cronologia marcada a foc -mai millor dit- a la ciutat, entre el 25 d’abril, dia de la batalla, i el 19 de juny, quan les tropes borbòniques (els botiflers) van cremar la ciutat (amb el setge que es va produir entre en 8 de maig i el 6 de juny pel mig).

Etiquetas
stats