eldiario.es

9

La justícia salva el futbol espanyol de l’escàndol dels tripijocs: jugadors, clubs i àrbitres tomben la versió de la Lliga i els indicis del fisc

El jutge considera provat que els directius del Reial Saragossa van traure 1,7 milions de les arques del club que van justificar com a primes, però no que els futbolistes del Llevant UD se’ls embutxacaren per deixar-se perdre

Els informes de l’Agència Tributària que reflecteixen un descens en les retirades d’efectiu dels seus comptes per part dels jugadors del Llevant UD després del partit “constitueixen un indici incriminatori vàlid del possible tripijoc”, però no suficient

El exentrenador del Zaragoza, Javier Aguirre, celebra la permanencia contra el Levante UD en el último partido.

L'exentrenador del Zaragoza, Javier Aguirre, celebra la permanència contra el Llevant UE en l'últim partit de la temporada 2011-2012. EFE

La justícia, en primera instància, ha enterrat la que podria haver sigut la certificació oficial que en la “millor lliga del món” es compren partits que valen permanències. L’ombra dels maletins sempre plana sobre els últims partits de la competició, però mai com fins al Llevant UD-Reial Saragossa de l’última jornada de la temporada 2010-2011 s’havia estat tan prop de demostrar-ho. Al final, i malgrat els nombrosos indicis, el jutge que ha despatxat l’escàndol ha decidit sentenciar que el tripijoc no s’ha pogut demostrar, per la qual cosa ha absolt els futbolistes d’un i l’altre equip i l’entrenador Javier Aguirre.

Les versions de jugadors, l’àrbitre i presidents de clubs afectats i tercers –com el Vila-real CF– han pogut contra la denúncia de l’actual president de la Lliga de Futbol, Javier Tebas, la pressió de la Fiscalia i un informe de l’Agència Tributària que va confirmar que els mesos posteriors al partit els jugadors ara absolts del Llevant UD es van pagar viatges caríssims o van adquirir vehicles sense que en els seus comptes corrents es moguera un zero.

Los acusados ahora absueltos por el caso del presunto amaño del Levante UD-Zaragoza.

Els acusats ara absolts pel cas del presumpte tripijoc del Llevant UE-Zaragoza. EFE

El jutge destaca en la sentència que la declaració del president de la Lliga de Futbol Professional (LFP), Javier Tebas, en què denunciava aquest possible tripijoc, és únicament un “testimoniatge de referència” que no s’ha vist corroborat per altres testimonis com els directius del Llevant, el Deportivo de la Corunya o el Vila-real CF, entre altres, a què al·ludia en la seua denúncia.

D’altra banda, els informes de l’Agència Tributària que reflecteixen un descens en les retirades d’efectiu dels seus comptes per part dels jugadors del Llevant UD en les setmanes posteriors al partit “constitueixen un indici incriminatori vàlid del possible tripijoc”, però no permeten “afirmar sense cap mena de dubte que constitueixen prou prova de la comissió del delicte de frau esportiu amb què se’l relaciona”, afig el magistrat.

De la mateixa manera, tampoc l’enregistrament del partit revela “indicis clars o inequívocs del possible tripijoc denunciat”, perquè va transcórrer “dins de les vies de la normalitat i no hi ha cap jugada destacable, rellevant per al resultat final, que puga relacionar-se lògicament i d’acord amb els principis de l’experiència amb una possible martingala”.

El presidente de La Liga, Javier Tebas, antes de declarar por el caso en Instrucción.

El president de La Liga, Javier Tebas, abans de declarar pel cas. EFE

Aquesta conclusió es veu reforçada pel testimoniatge de l’àrbitre de partit, “un testimoni privilegiat” que no va advertir, com tampoc ho van fer els seus auxiliars, “cap conducta estranya o sospitosa en els jugadors de l’un o l’altre equip, ni que els jugadors del Llevant foren passius o es deixaren guanyar”.

En canvi, el magistrat sí que ha condemnat per un delicte de falsedat en document privat a qui va ser president de l’entitat saragossana, Agapito Iglesias, i al director financer llavors del club, Francisco Javier Porquera, als quals ha imposat un any i tres mesos de presó.

On estan els diners?

El jutge considera provat que tots dos van ocultar l’eixida d’1.730.000 euros dels comptes de la societat abans del partit i ho van justificar amb nòmines falses per preteses primes als seus jugadors, davant la imminència de la declaració del concurs de creditors del Saragossa SAD.

La sentència, que pot ser recorreguda en apel·lació davant l’Audiència Provincial de València, recull que Iglesias i Porquera van acordar que es comptabilitzaren “amb enganyifes” aquestes disposicions d’efectiu “com si es tractara del pagament als jugadors del Saragossa d’una prima especial per permanència en Primera Divisió”.

Així mateix, van decidir que després es confeccionaren “nòmines i un rebut col·lectiu, signat pel capità de l’equip, que les justificaren documentalment, tant externament davant de l’Agència Tributària, com internament, dins del concurs, davant dels administradors concursals i els creditors”.

El mes vinent de maig, quan estiga a punt de finalitzar la lliga, les sospites sobre el tràfec de maletins tornaran a planejar sobre la milmilionària lliga espanyola. Però la justícia ha parlat, de moment: en la lliga espanyola no hi ha tripijocs condemnats.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha