Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El PP es queda pràcticament sol defensant l'actuació contra el fiscal superior de Catalunya

Martín Rodríguez-Sol, en una imatge d'arxiu.

eldiario.es / Agències

Barcelona —

“Els jutges i fiscals tenen limitacions en la seva llibertat d'expressió que la resta de ciutadans no té”, expressava aquest matí el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. Amb aquestes paraules justificava l'expedient que el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, va obrir aquest dilluns al fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez-Sol, per haver-se posicionat a favor d'una consulta sobiranista dins la legalitat. En opinió del ministre, Rodríguez Sol va “intervenir en el debat polític”, un gest que no està permès a jutges i fiscals, i per això va quedar “contaminat”.

Les mostres de suport explícit a l'actuació de Torres-Dulce han vingut, tanmateix, gairebé exclusivament del Partit Popular. El dirigent del PSOE José Bono, fervent opositor al referèndum català, ha estat de les poques figures polítiques fora de la formació popular que ha elogiat la tasca del fiscal general de l'Estat. “Un servidor públic té encomanat per llei la defensa de la legalitat”, ha assegurat l'exministre de Defensa, que ha afegit que “no es pot ser respectuós amb els que proclamen que la llibertat i la democràcia estan per sobre de la llei”.

En un pla totalment oposat, però des del mateix PSOE, l'ex lehendakari Patxi López ha censurat el que considera una “reacció extrema” de la fiscalia general de l'Estat. “L'opinió no té per què ser perseguida en aquest país”, ha subratllat.

En l'escenari polític català, el president Artur Mas va ser dels primers en atacar l'Estat després de la dimissió del fiscal català. Instants després que trascendís la decisió Rodríguez Sol, Mas va titllar els fets encadenats d'“escàndol monumental”, i va carregar durament contra l'Estat central, al que acusa de patir un dèficit democràtic. “En un país on la llibertat fos respectada i la democràcia estigués ben fonamentada, aquestes coses no passarien”, va proclamar.

Abans que es conegués la dimissió, ahir al migdia, els principals partits catalans, excepte PP i Ciutadans, ja havien rebutjat públicament les represàlies engegades contra Rodríguez Sol. CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA van coincidir en atacar el Govern central per haver actuat contra la llibertat d'expressió i la democràcia.

El president del TSJC valora la “fermesa” de les seves conviccions democràtiques

En l'últim capítol de les mostres de suport rebudes pel fiscal superior de Catalunya, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, ha elogiat la “sensibilitat” del dimissionari envers els valors de la societat catalana i ha assegurat que en tot moment ha actuat amb “professionalitat i honestedat”. Gimeno ha volgut destacar també la “fermesa” de les conviccions democràtiques de Rodríguez-Sol.

Les paraules de Gimeno no han estat les úniques provinents del món jurídic. Diverses associacions de jutges i fiscals, la majoria de perfil progressista, van defensar ahir el dret a la llibertat d'expressió de Rodríguez Sol, la personalitat del qual va rebre elogis de forma unànime per agrupacions de juristes de diferents orientacions polítiques.

Etiquetas
stats