Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Denuncien la complicitat del govern espanyol en els crims comesos per Israel

Protesta contra la ofensiva israelí a Gaza, davant de la seu del PP a Barcelona

Benoît Cros

En el moment en què s'escriuen aquestes línies, 725 palestins han mort com a conseqüència de l'ofensiva israeliana -anomenada Operació Marge Protector- a la franja de Gaza. Els activistes propalestins porten setmanes denunciant la complicitat dels Govern espanyol i català en aquests crims comesos per l'exèrcit israelià. És per aquesta raó que prop d'un centenar de persones s'han manifestat aquest matí davant de la seu del PP a Barcelona. Han exigit que es trenquin relacions i acords amb institucions israelianes o empreses situades en en territoris ocupats fins que Israel respecti els drets humans i l'autodeterminació del poble palestí.

Els manifestants han arribat a la seu del PP sobre les 11 del matí on ja els esperaven varies furgonetes de Mossos d'Esquadra. De seguida han tallat el carrer Urgell mentre cridaven eslògans en suport al poble palestí i contra els crims comesos per Israel. “Israel assassí del poble palestí”, “no és una guerra, és un genocidi” han estat alguns dels lemes que s'han pogut sentir. Els manifestants han disposat al terra cartells amb els noms de víctimes palestines i a continuació, una vintena de persones s'han tumbat al terra per simbolitzar aquestes morts.

“És un genocidi que s'ha d'aturar, 75% de les víctimes a Gaza són civils”, ha declarat Marcel Masferrer, membre del BDS Catalunya, una organització que promou el boicot, la desinversió i sancions a Israel mentre no respecti les diferents resolucions de l'ONU. La campanya BDS es practica a nivell mundial per respondre a la crida feta per la societat civil palestina l'any 2005.

Segons un informe publicat el febrer per diverses oenegés catalanes, Espanya ha venut material militar a Israel per un valor de 15 milions d'euros entre 2003 i 2012 i n'ha importat del mateix país per un valor de 115 milions d'euros. Segons els autors de l'informe, les importacions també són criticables perquè la indústria militar israeliana es caracteritza per un ritme elevat d'innovació facilitat per la situació permanent de guerra i sustentat per les possibilitats de vendes a l'estranger. El segell “provat en combat” serveix per promocionar aquest material militar.

La setmana passada, també es va produïr una manifestació davant de la seu de CDC per exigir que el Govern català trenqui les relacions comercials i acadèmiques que la Generalitat manté amb el govern israelià. El passat 10 de juliol, el Parlament de Catalunya va rebutjar una moció que exigia el dret a l'autodeterminació del poble palestí gràcies als vots en contra de CiU i PP.

Etiquetas
stats