Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Govern central i PSOE mantenen contactes permanents per fer front comú sobre Catalunya

El PP gana punto y medio y se aleja siete del PSOE, que sigue sin remontar, según el barómetro del CIS

Manuel Sánchez

Madrid —

El Govern i el PSOE mantenen una relació fluida, constant i al més alt nivell. Mai es van trencar les relacions entre l'Executiu i el primer partit de l'oposició, en contra de l'amenaça que van llançar els socialistes i que mai van retirar després de conèixer l'escàndol del “cas Bárcenas”.

Segons ha pogut saber eldiario.es, les converses privades i discretes, per telèfon o en persona, són habituals entre el president del Govern, Mariano Rajoy, i el líder de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Actualment, les converses que s'estan produint entre Govern i oposició giren gairebé excusivamente a fer front comú davant el desafiament independentista de Catalunya. No està tan clar que els dos partits comparteixin accions conjuntes, però sí que coordinen estratègies polítiques per intentar desactivar la situació creada a Catalunya.

Rubalcaba ha dit en més d'una ocasió que veu receptiu el president del Govern sobre les seves propostes de com abordar la situació i, fins i tot, que està convençut que al final s'obrirà pas la proposta del PSOE per a una reforma constitucional en profunditat, com la millor sortida al conflicte.

A més, els dos dirigents comparteixen una “gran preocupació” sobre els esdeveniments de Catalunya i creuen que és més necessari que mai que els dos grans partits vagin de la mà en aquesta situació. Però, a més d'aquest assumpte, s'estan negociant a molts nivells.

Una prova d'això és l'acord aconseguit perquè els dos partits pactin reposar en la legislació el recurs previ de constitucionalitat davant els futurs estatuts d'autonomia. Segons fonts socialistes, el pacte va ser aconseguit entre Rajoy i Rubalcaba, encara que després es va negociar en nivells intermedis, fonamentalment pels portaveus parlamentaris de tots dos grups.

Pel PSOE hi ha tres persones que estan en les negociacions habituals amb l'Executiu: la vicesecretària general, Elena Valenciano, l'excap de Gabinet de Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, José Enrique Serrano, i el diputat Ramón Jáuregui.

Els tres dirigents socialistes són els que negocien amb el Govern, fonamentalment a través de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i del portaveu del Grup Parlamentari Popular, Alfonso Alonso.

A més de l'acord assolit en el recurs previ de constitucionalitat, es negocien altres propostes en el que es pot considerar “temes sensibles” que podrien portar-se a terme de forma conjunta en el que resta de legislatura.

Rubalcaba sembla que, malgrat les seves advertències en públic, conserva aquest sentit d'home d'Estat que li impedeix fer una oposició dura i contundent com alguns del seu partit desitgen. Altres dirigents socialistes veuen en la seva actitud una qualitat.

Etiquetas
stats