Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Sareb cedirà habitatges per a ús social mentre la PAH aconsegueix castigar els pisos buits

La PAH ocupa l'expositor de la Sareb al Barcelona Meeting Point / Enric Català

João França

La Sareb –el “banc dolent”– està negociant amb la Generalitat cedir 600 habitatges de la seva cartera a Catalunya per a ús social, segons va explicar la presidenta de l'entitat, Belén Romana, dilluns a la comissió d'investigació del Parlament sobre les possibles responsabilitats derivades de l'actuació de les entitats financeres i la possible vulneració dels drets dels consumidors.

L'existència de negociacions entre la Sareb i la Generalitat ja es va anunciar el passat octubre a una reunió a tres bandes amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca després de l'ocupació de l'expositor de l'entitat a la fira immobiliària de Barcelona. En aquella ocasió Ada Colau, que va acudir a la trobada en representació de la PAH, va assegurar que volien “volien excloure la ciutadania d'aquest debat” i ha exigit “transparència perquè això pertany a la ciutadania”.

La Sareb calcula una cessió de 2.000 habitatges per a ús social, d'un total d'un parc gestionat i de volum de vendes en què Catalunya, que es beneficiarà de 600, té un pes que volta el 20%. “Som conscients del drama que viuen moltes famílies”, va assegurar la presidenta, però d'altra banda va insistir en que l'obligació legal de l'anomenat “banc dolent” no és social, sinó donar sortida als actius en gestió amb el mínim cost per al contribuent.

Pressió als bancs

“Si finalment es fa efectiva aquesta cessió ho disfressaran de bona voluntat, però del que ningú parli és que perquè passi això hi ha una cosa que es diu PAH, que està constantment pressionant i batallant, perquè això no és gratuït”, assegura Guillem Domingo, de la comissió d'Obra Social de la PAH.

L'activista remarca que això és una resposta a la campanya amb la qual la PAH ha recuperat habitatges buits per donar allotjament a famílies i, més recentment, a les mocions que està portant la Plataforma a multitud d'ajuntaments catalans per multar els pisos buits. Segons Domingo, en un mes la moció ha estat aprovada en 36 ajuntaments catalans, entre ells el de Barcelona, i presentada en un total de 66.

“No és casualitat que ara tant la Sareb com altres bancs comencin a cedir una mica en reconèixer l'ús social dels seus habitatges”, assegura. Per l'activista de la PAH, “tenim un instrument que s'està posant en marxa i que no admet mitges tintes, com que ens donin uns quants habitatges per tenir-nos tranquils, perquè si es comença a aplicar la moció de la PAH a tot Catalunya, tots els pisos buits que no puguin justificar podran ser sancionats”.

En la línia habitual de la PAH, reclama més retorns socials del “banc dolent”: “Es tracta d'una societat amb part de capital públic, que té actius de bancs que hem rescatat entre tots sense que se'ls demanés res a canvi, així que no n'hi ha prou amb 600 pisos, els hi hem de reclamar tant d'habitatge social com necessitem”, afirma.

Domingo també és crític amb la posició de la Generalitat, ja que assegura que “s'estan aprofitant de la pressió que fa la societat civil per a negociar en silenci i presentar-lo com una victòria seva”. Remarca també la situació de Catalunya, que va ser la comunitat amb més execucions hipotecàries i desnonaments en 2013.

Etiquetas
stats