Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Barcelona crea l'elèctrica pública més gran de l'Estat per donar llum a 20.000 llars

L'energia de la comercialitzadora de Colau subministrarà sobretot a l'Ajuntament

Yeray S. Iborra

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat crear de forma gairebé unànime –el PP s'ha abstingut de la proposta– la nova elèctrica 100% municipal d'Ada Colau. Barcelona Energia, empresa pública que es dedicarà a comprar i vendre energia de fonts renovables, subministrarà a partir de l'estiu de 2018 l'electricitat de la ciutat. L'empresa serà l'elèctrica pública més gran de l'Estat. El consistori, de passada, vol evitar així els concursos per l'electricitat per a la ciutat que fins ara han provocat xocs amb les elèctriques.

Amb aquesta aposta, l'Ajuntament no només vol comercialitzar de forma pública l'energia de la ciutat, sinó també reduir el consum (fins a un 10%) i promoure una energia més verda. En la mateixa línia, l'Ajuntament ha creat Punts d'Atenció Energètica per a la ciutadania per garantir “assessorament i acompanyament” per portar a terme accions d'estalvi, eficiència o instal·lació. El consistori no descarta ampliar la subministradora a tota l'àrea metropolitana en el futur.

Si bé en un principi Barcelona Energia gestionarà tan sols l'electricitat per a la ciutat, a partir de finals de 2018 el servei s'obrirà als particulars. Amb un límit: per tractar-se d'una empresa municipal, la llei de competència limitarà el seu accés al mercat lliure (no podrà superar el 20% del volum del negoci), de manera que al principi només 20.000 veïns de la ciutat podran accedir al subministrament públic. Per accedir a la subministradora de Colau s'obrirà un registre i el consistori donarà servei segons l'ordre de petició.

La comercialitzadora de Barcelona, segons va anunciar el consistori el passat mes de juliol, permetrà també acollir-se a les persones que generin energia renovable i serà compatible amb la plataforma SomEnergia. “Els veïns que estan en SomEnergia podran passar a la comercialitzadora municipal”, va matisar el regidor de Presidència i Energia, Eloi Badia.

Endesa seguirà subministrant al consistori

Amb la nova comercialitzadora l'Ajuntament pretén, entre altres coses, resoldre el conflicte amb les empreses elèctriques. Endesa i Gas Natural van aconseguir tombar a la via administrativa el concurs amb el qual Colau pretenia que signessin un conveni contra la pobresa energètica. Però això no passarà fins a finals del 2018, quan la comercialitzadora es posi en marxa.

Mentrestant, Endesa donarà servei a l'Ajuntament, després que l'elèctrica tornés a guanyar, fa dues setmanes, el contracte provisional. El gegant energètic va guanyar per K.O. a l'administració de Colau, ja que no només va aconseguir tombar el seu concurs sinó que a més va guanyar l'alternatiu, que no inclou clàusules d'obligació amb la pobresa energètica.

Endesa donarà servei fins que es resolgui en contenciós-administratiu o fins que la nova comercialitzadora municipal estigui en condicions de proveir al consistori. Serà així com eviti tornar a donar els seus contractes a gegants energètics i, a més, segons el mateix consistori això podria suposar un estalvi anual de 500.000 euros.

Etiquetas
stats