Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Endesa i Gas Natural impugnen un concurs de Colau per una clàusula contra la pobresa energètica

El concurs públic d'energia elèctrica d'Ada Colau suma de 65 milions d'euros

Yeray S. Iborra

“Atès que l'objecte del contracte és la voluntat d'atendre i reduir la pobresa energètica s'estableixen les següents condicions especials”. Aquest és l'inici de la clàusula 18, la de les condicions especials, que ha fet que Endesa i Gas Natural impugnen el concurs publicitat per l'Ajuntament de Barcelona per a adjudicar el seu nou contracte energètic.

Les dues grans elèctriques no només no s'han presentat al concurs de Colau sinó que han recorregut el nou contracte davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. Al·leguen que les clàusules del nou contracte resulten “discriminatòries” per a elles. “Entenem que en un concurs públic totes la companyies han de competir en igualtat de condicions, siguin grans o petites. Les companyies que opten al concurs de Barcelona [els competidors d'Endesa i Gas Natural] estan al mercat lliure, de manera que no tenen clients a protegir. Una companyia que no té clients, no té riscos”, han citat a aquest mitjà fonts d'Endesa.

Per la seva banda, Gas Natural ha justificat el recurs presentat pel fet que les bases del concurs de Colau exigien “la signatura en un termini de sis mesos d'un conveni en matèria de vulnerabilitat energètica” entre la comercialitzadora i l'Ajuntament el qual –ha lamentat l'energètica– “no incloïa informació concreta sobre el contingut a convenir”. “Encara que es va demanar informació addicional al respecte aquesta no es va facilitar”, han afegit fonts de Gas Natural a Catalunya Plural.

El Govern d'Ada Colau ha intentat pressionar les elèctriques perquè acceptin la seva corresponsabilitat en la pobresa energètica en el disseny del nou contracte d'energia de Barcelona. Per a això, la clàusula 18 del plec obliga les empreses a signar un conveni amb l'Ajuntament, pel qual la companyia accepta fer-se responsable del 50% de la factura de la pobresa energètica, tal com recull el model pactat entre entitats locals i Generalitat.

El de Colau és l'enèsim intent de les administracions per fer que les grans elèctriques acceptin la llei catalana 24/2015, que introdueix per a l'administració l'obligatorietat de fer convenis. La Generalitat ja ha signat convenis amb la majoria de companyies subministradores d'aigua però, fins ara, no ha estat capaç de fer el mateix amb les elèctriques.

El consistori confia en una resolució favorable

La postura d'Endesa i Gas Natural no preocupa a l'Ajuntament de Barcelona. Segons el regidor d'Energia, Eloi Badia, els ciutadans no han de “témer” pel subministrament energètic de la ciutat. Si el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic no decreta mesures cautelars davant el recurs d'Endesa i Gas Natural, l'Ajuntament preveu que la subhasta es realitzi aquest mateix divendres, entre les empreses que sí que s'han presentat. És el cas d'altres companyies més petites: Nexus, Som Energia o Factor Energia, per exemple.

Els tres lots (una mateixa companyia només pot optar a dos) publicitats per Colau estan valorats en 65 milions d'euros i la durada del contracte seria, com a màxim, de dos anys. La intenció del consistori és que aquesta durada sigui més curta: l'Ajuntament de Barcelona vol tenir a punt abans que finalitzi el termini del concurs la seva pròpia empresa comercialitzadora d'energia elèctrica.

Etiquetas
stats